Menu Zavřít

Na ptáky jsme krátký

30. 7. 2004
Autor: Euro.cz

V záplavovém území má vzniknout průmyslová zóna

Můžou za to ptáci, že územní konflikt kolem severomoravské Dolní Lutyně přerůstá do evropských rozměrů. Rozpoutala ho však nevyzpytatelná regionální politika. Nápad vystavět v pravidelně zaplavovaném území více než dvousethektarovou strategickou průmyslovou zónu, by bez důrazné politické podpory musel skončit v koši. Vždyť po dvou nedávných zničujících povodních každou takovou pošetilou stavbu zakazuje zákon. Ale znáte to, politici si - zákon nezákon - prosazují své.
Co s tím však mají do činění ptáci? Je tu vymezena jedna z 41 ptačích oblastí, navržených v Česku k zařazení do evropské sítě Natura 2000, která má sloužit k záchraně evropské biodiverzity. Evropa bere tuto činnost velice vážně a požaduje opřít návrh jen o vědecké biologické zkoumání, bez ohledu na ekonomické, společenské a kulturní zájmy. Konsenzus v krajině má být hledán až po vyhlášení sítě, aby si mohla pohlídat udržitelnost biodiverzity.
Nebyli bychom v Česku, kdybychom k řešení nepřistupovali právě opačně. Ministerstvo průmyslu a Moravskoslezský kraj se přetahují s resortem životního prostředí a chtějí vyhlášení ptačí lokality Heřmanský stav-Odra-Poolzí omezit. Vyjednávači ustrnuli na mrtvém bodě, teď se mají do pří vložit náměstci ministrů. Pat panuje i v místě samém. Zastupitelé Dolní Lutyně a Bohumína zónu vítají s nadějí na pracovní příležitosti, obyvatelé proti ní podepisují petice. Ti, co bydlí v osadě Věřňovice, dobře vědí, co dokáže s jejich sklepy běžná povodeň. Ale jen sám vodní živel tuší, co udělá, když mu lidé zmenší rozliv o 220 hektarů a postaví mu do cesty vyvýšenou zónu. Už mu sklepy stačit nemusí a povyskočí si výš. Návrh průmyslové zóny navíc přináší obrovský vnitřní rozpor. Ostravsko je nabité rozpadajícími se pozůstatky průmyslu, které tak jako tak musí být strženy. Novým využitím těchto “hnědých polí“ se zabývá věhlasná zahraniční firma, na výzkum už byly vynaloženy velké finance, proč se spěchá se založením průmyslové zóny na posledním kvalitním poli mezi Ostravou a Karvinou? Jen proto, aby se zpeněžily okolní pozemky?
Ptákům povodeň nevadí. Zato zástavba úrodného pole připraví evropsky chráněného motáka pochopa o myší potravu. Se zmenšením zóny by přišel o ochranu i ledňáček rybařící na řece Olši. Tak výrazné narušení sítě Natura 2000 by se zřejmě dostalo až před Evropský soudní dvůr.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).