Menu Zavřít

Na Vltavě i na Dunaji

12. 12. 2003
Autor: Euro.cz

ExxonMobil

CIF24

PRAHA (hns, il)- Jedna z největších světových firem, americká ropná společnost ExxonMobil, umístí do Prahy centrum pro podporu svých evropských obchodních aktivit. Týdeníku EURO to potvrdil Philip Cappuyns z evropské centrály společnosti v Belgii a ředitel vládní agentury CzechInvest Martin Jahn. „Po oznámení investice logistické firmy DHL potvrzuje rozhodnutí společnosti ExxonMobil kvality Prahy jako vhodného místa pro poskytování služeb s vysokou přidanou hodnotou. Navíc je třeba si uvědomit, že půjde o téměř stoprocentní export služeb s velmi pozitivním vlivem na platební bilanci,“ tvrdí Jahn.
Nové centrum ExxonMobilu bude otevřeno 1. dubna 2004 a jen během prvních dvanácti měsíců by mělo zaměstnat dvě až tři stovky specialistů z oblasti informačních technologií, financí a účetnictví. „Pokud bude naše zkušenost s provozováním pozitivní, počítáme s dalším navýšením počtu pracovníků,“ uvedl Cappuyns. Součástí centra bude i zákaznické telefonní středisko, kde se pro začátek počítá s pěti evropskými jazyky – angličtinou, francouzštinou, ruštinou, norštinou a holandštinou. Investice americké firmy je zahrnuta do českého vládního programu na podporu strategických služeb. To ExxonMobilu umožní čerpat prostředky na rekvalifikace a školení zaměstnanců.
Podobné centrum otevře ExxonMobil i v Budapešti. „Jednak jsme chtěli mít na výběr z většího množství lidí, a tento postup také snižuje riziko – pokud by mělo nějaký problém budapešťské centrum, tak jej zastoupí pražské a naopak,“ vysvětluje Cappuyns. Jahn však věří, že budapešťské centrum bude pouze vedlejší a rozhodujícím bude tuzemské: „Uděláme vše proto, aby za rok americká firma zvyšovala počty zaměstnanců především v Praze.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).