Menu Zavřít

Na volné noze je už 42 miliónů Američanů

16. 9. 2011
Autor: profit

Podle údajů americké unie nezávislých profesionálů Freelancers Union, která sdružuje přes 160 tisíc členů, je na volné noze již více než 42 miliónů Američanů, tedy asi 30 % pracovní síly.

Foto: Profimedia.cz

Unie je neziskovou organizací, která hájí práva a zájmy nezávislých pracovníků z mnoha různých oborů. Vyvíjí také tlak na americké zákonodárce k přijetí potřebných zákonů v daňové a sociální oblasti, včetně zdravotnictví.

Ředitelka a zakladatelka unie Sara Horowitz označila v článku pro vlivný americký magazín The Atlantic prudký růst podnikání na volné noze za průmyslovou revoluci naší doby: „Boom nezávislé práce mění naše uvažování o zaměstnání a kariéře. Chápe to Washington?

EBF24

Horowitz přikládá změnám velkou váhu: „Tak významný posun jsme na trhu práce neviděli již téměř 100 let, od doby transformace ze zemědělské na průmyslovou ekonomiku. Dnes zaměstnanci opouštějí tradiční zaměstnání a volí sólovou profesní dráhu.“ Odkazuje se na oficiální statistiky a dodává: „V roce 2005 se to již týkalo celé třetiny americké pracovní síly.

V Česku se podpoře nezávislých profesionálů věnuje portál www.navolnenoze.cz a jeho zakladatel Robert Vlach zahraniční novinky komentuje: „O podnikatelské revoluci na trhu práce mluví někteří experti v USA už více než 10 let. Krize roku 2008 tento rostoucí trend obrovsky urychlila. Český trh práce jej napodobuje, ovšem s několikaletým odstupem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).