Menu Zavřít

Nácvik na přehlídku: přivázat vojáky k fošně byl „momentální nápad“ velitele

16. 10. 2018
Autor: UNOB/Facebook

Aby prý studenti Univerzity obrany neudělali na velké přehlídce 28. října v Praze ostudu a pochodovali správně, velitel každého z nich připoutal opaskem k dlouhému dřevěnému hranolu.

„Studenti ještě nejsou tak vycvičeni jako profesionální vojáci, tohle opatření k vyrovnanosti pochodujících řad pomohlo,“ přibližuje Vladimír Šidla, mluvčí brněnské Univerzity obrany, na jejímž dvoře byla fotografie nedávno pořízena. Jedním dechem ale dodává, že tenhle momentální nápad velitele nebyl příliš šťastný. „Není to nic, co by bylo v armádě zavedeno,“ dodává.

Důvodem kuriózního zlepšováku bylo i to, že vojenští vysokoškoláci nemají na přípravu vzorného marše tolik času jako ostatní příslušníci ozbrojených sil, kteří budou v neděli 28. října 2018 při velké přehlídce na pražské Evropské třídě také pochodovat.

Nicméně fotografie, která se v pondělí 15. října objevila na sociálních sítích, vzbudila velkou kritiku. Někomu situace připomíná nácvik přehlídek v Číně či Severní Koreji, další zase mluví o úletu velitele.

Zřejmě i proto Univerzita obrany připouští, že k takovému nácviku se už nikdy v budoucnu nebude vracet. Podle Šidly si však prý nikdo z přivázaných studentů na rozmary velitele nestěžoval ani proti nim neprotestoval.

CIF24

Přečtěte si:

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přijede americký ministr obrany

Vylétl z Aera nový albatros? K tomu je daleko

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?