Menu Zavřít

NAD ZLATÝM KŘÍŽEM

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Péče personálu je nevídaná

Ve výstavné budově na strategicky ideálním místě – pár kroků od Václavského náměstí na takzvaném Zlatém kříži u křižovatky tras metra najdete ve druhém poschodí paláce Adria restauraci stejného jména. Samotný vstup do místnosti je po rozsáhlé rekonstrukci do značné míry imponující. Rozlehlý prostor působí poněkud olbřímým dojmem. I přes umně založené stoly, moderní nábytek a snahu o rozbití velikosti nástěnnými výzdobami však trochu postrádá atmosféru. O to vstřícnější je přístup personálu. Udivující je vzhledem k věku jeho odborná úroveň. Mezitím, co jsem pozoroval číšníky při práci, objevily se na stole předkrmy. Pro moji partnerku rajčata caprese s mozzarellou, já jsem „zalovil v nabídce mořské havěti a objednal si královské krevety, slávky a chobotnice v bylinkové marinádě. Plody moře byly čerstvé, dobře připravené a marináda taková, že přesně podložila maso, aniž by se nad ně chutí vyvyšovala. Náznak ostřejších růžků báječně vychytal jemný celerový salát, zkrátka dokonale vyvážený chuťový akord. I tomaty se údajně povedly, můj protějšek u stolu nešetřil chválou. A rozlévané Veltlínské ze Znojemska bylo pro oba předkrmy dobrým partnerem. Mělo vůni, chuť a důraz, který jídlo pozvedl. Na jídelníčku jsem objevil výběr zajímavých polévek, neodolal jsem. Zůstal jsem u moře a nechal se zlákat na bouillabaissu s omáčkou rouille. Dáma u mého stolu nevydržela a dala si přinést českou bramboračku. Byla prý jako od maminky. Moje bouillabaisse ne, maminka ji neznala. Mušle a kousky ryb byly výborné, uvařené přesně do té správné podoby, kdy se nerozpadaly, ale po prvém doteku samy bez drobení dělily. Vývar však zůstal za masem trochu pozadu. S větším násilím, než by bylo zdrávo, se prosazovalo koření, polévku opanovalo a ubralo prostor ostatním chuťovým valérům. Ve výběru hlavního jídla jsme oba našli inspiraci v „procházce světovou gastronomií . Moje volba padla na jehněčí kotlety pečené na rozmarýnu s omáčkou provensal, houbovým ragú s fazolkami a šťouchanými bramborami. Maso bylo mladé, plné šťávy, opečené tak, jak to mám rád. Nevtíravě ochucené, aby nevytlačilo ze hry podíl tmavé, ostřeji kořeněné omáčky. Spolu s ní bylo sousto jehněte obsažným a znamenitým požitkem. Houby a fazolky dohrávaly symfonii chuťových tónů. A aby byl dojem co nejsilnější, celou tu dobrotu jsem zalil hutným italským Montepulciano. Naleželostí a korpulentností přidalo vážnosti a umocnilo výraz celého chodu. Kolegyně pojedla steaky z tresky připravené na bazalkové omáčce s paštičkou a rýžovými nudlemi a vše si pochvalovala. I originální výběr vína, kterým byl Rýnský ryzlink z pražské vinice Salabka. Trochu netypický, avšak výrazný a s krmí se dobře snášející. Korunou večera byl však dezert. Zcela syt jsem byl rozhodnut jej vypustit, ale obratný číšník mne udolal. Byl jsem za to vděčný. Dezert byl úžasný napohled, voňavý, až se sbíhaly sliny, a těch chutí! Čokoláda, lesní ovoce, vanilka a další. K tomu malý šálek zdejší vyhlášené kávy, to vše již na terase, kam jsme se přesunuli a obdivovali večerní střed města. Takový večer s dobrými jídly, nápoji, s nepříliš často viděnou péčí mladé číšnické generace v samém centru Prahy zde umí připravit za 2576 korun.

Adresa:
Jungmannova 31, 110 00 Praha 1
Tel.: 24 49 42 80, fax: 24 49 42 81,
e–mail: palacadria@palacadria.cz
www: palacadria.cz

Otevírací doba: denně 11.00–24.00
Počet míst:
restaurace 130 letní terasa 120 kongresové centrum 70 až 90 (dle uspořádání) Atrium 250 až 500 osob(bankety nebo rauty)

Druh kuchyně :
tradiční staročeská a program „procházka světovou gastronomií

Platba kartou:
American Express, MasterCard, Visa

Jídelní lístek :
čeština, angličtina, němčina, španělština,francouzština, ruština

Jazyková vybavenost personálu :
čeština, angličtina, ruština, italština, němčina,

Původ nabízených vín:
Čechy – Pražská oblast, Morava, Francie, Itálie,Španělsko, Chile

Hodnocení restaurace:
Jídlo 17 bodů z 20
Obsluha 9 bodů z 10
Atmosféra 8 bodů z 10 Co dostanete za své peníze 8 bodů z 10
Celkem 42 bodů z 50

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku.
Terina z kachních jater „Foie Gras s kousky portského želé a teplým croissantem 390,-
Bouillabaisse s mušlemi a kousky ryb, s omáčkou rouille 190,– Kuře na červeném víně s čerstvými máslovými nudlemi a krutony 280,-Jehněčí kotletky pečené na rozmarýnu s tmavou omáčkou „Provensal , houbové ragú s fazolkami, šťouchané brambory399,-České dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou a horkými jahodami 130,-

Výběr z vinného lístku:
Rýnský ryzlink, Praha Troja – Salabka 390,-
Sauvignon 2000, pozdní sběr, Znovín Znojmo540,-
Chablis 99, Domaine des Malandes1 460,-Cha^teau de la Roulerie 98, Les Marones – Anjou 990,-
Valpolicella DOC 2000, Villa Rocca – Campagnola – Veneto 510,-
Coronas 98, Torres, Penedes 990,-

  • Našli jste v článku chybu?