V sychravém podzimním počasí si leckdo posteskne, že si v létě ani nestihl vzít dovolenou, aby vycestoval za sluníčkem – třeba s Fischerem. Má však ještě jednu možnost, může zkusit nechat se Fischerem hýčkat alespoň v jeho restauraci v Jakubské ulici na Starém Městě. Vstup do ní sice připomíná fárání důlní šachtou, ale vozíčkář se může utěšit nadějí, že brzy pronikne alespoň do kavárny, jež je dokončována v úrovni chodníku. Klaustrofobií netrpíme, a tak nás v hlubokém sklepení čeká celkem příjemné překvapení. Pod klenutým cihlovým stropem, který dosedá na kamenné zdivo, je rozmístěn stylově jednotný designový mobiliář v minimalistickém duchu, na nějž ze stěn shlíží výstava módních fotografií. Usměvavá obsluha nás nechá vybrat si stůl našeho srdce a přináší jídelní a nápojové lístky. Rozhodujeme se pro plnou penzi – zahájit hodláme domácí francouzskou cibulačkou a žampionovým krémem, pokračovat míníme steakem z tuňáka s bramborou plněnou sýrem ricotta a krůtími prsíčky na víně s mladými fazolovými lusky a cukrovým hráškem - tacchino alla marsala – k němuž volíme divokou rýži.
Poledne již dávno odzvonilo a obsazeno je sotva pár stolů, přesto však transfer jednotlivých chodů trvá místním delegátům CK Fischer nezřízeně dlouho – doufáme, že za zpožděním alespoň stojí bezprostřední příprava objednávky v kuchyni.
Konečně před námi přistávají polévky – obě ve velkém hlubokém bílém talíři. Žampionový krém poprášený sekanou petrželkou má hladkou konzistenci a lahodnou chuť, jen by mohl být o dva stupně teplejší a snad i méně bohatý na smetanu – ač se na dně olbřímího talíře prve téměř ztrácel, máme s jeho dojídáním potíže. Cibulačka se sýrovými krutony má správnou teplotu a vypadá vábně, ale odhalujeme v ní nepříliš kýženou přítomnost polévkového koření, jež polévce bohužel dominuje a dodává jí poněkud hospodský šmak.
Steak z tuňáka ve tvaru srdce je šťavnatý a správně kompaktní, ale pečená brambora vykukující z alobalu chutná, jako by ji dodatečně ohřáli, a spolu s ricottou, která by klidně mohla být obyčejným tvarohem, se k rybě valně nehodí. Jistou úlevu skýtají dva vějířky kadeřavého salátu, avšak ty na překlenutí nesmiřitelného rozporu mezi rybou a hutným bramborem nestačí.
Kompozice dvou kusů opečených krůtích prsíček spočívajících na zeleném kopečku fazolek a hrášku mangetout je skutečnou pastvou pro oči. Jak vzápětí zjišťujeme, v tomto případě chuť ani trošku nepokulhává: jemnou nevysušenou krůtu skvěle akcentuje lahodná, ale zároveň pikantní vinná omáčka a správně křupavá zelenina, jíž je tolik, že by další přílohy ani nebylo zapotřebí. Ostatně námi zvolenou divokou rýži (figurující v jídelním lístku) v kuchyni nenalezli, a tak se nám – bez předchozího varování - dostalo rýže pečené, jež se však ukázala být zdatnou náhradnicí. Její chuť i konzistence byla totiž prvotřídní. Krůta se tak jednoznačně stává vítězem našeho dosavadního debužírování.
Závěrem z čiré zvědavosti hodláme vyzkoušet, jaké u Fischerů pečou dezerty. Nabídka je však i v této kategorii poněkud improvizovaná, a tak se uchylujeme k jablečnému dortu. Jeho pravidelný kvádr, sestávající z vrstvy piškotu, hutného tvarohu a dušených jablek se skořicí zasklených do želé, se vyjímá na předimenzované ploše bílého talíře poněkud opuštěně, a proto není divu, že kuchař cítil potřebu doladit jej párem jahůdek a „šrafůrou“ z jedovatě červeného syntetického sirupu. Celkový pohříchu dusivý a mdlý dojem trochu vylepšují jablka s chuťově razantnější skořicí, jíž cukrář nešetřil, ale pro rozmazlený jazyk a oko nic moc. Vzhledem k nabídce jídel a majitelově pověsti gurmána bychom čekaly cosi alespoň o poschodí sofistikovanějšího.
Za tuto hostinu, skleničku červeného a výbornou kávu Illy jsme zaplatily 970 korun. Strávily jsme dvě hodiny s mile uvolněnou obsluhou v příjemném a pohodlném prostředí trochu mimo čas a prostor, kde jsme docela zapomněly na ohavně sychravý podzimní den. Kvitovaly jsme s povděkem, že jsme mohly popít dobrého vína, jež zde rozlévají, a to nikoliv z podřadných litrovek, ač i v tomto případě se nabídka v nápojovém lístku zcela neshodovala s realitou. Místní kuchyň vykázala výkyvy – od fantastického po průměrné. A tak nelze než doufat, že se během šestinedělí po porodu ještě leccos vylepší. Byla by totiž věčná škoda, kdyby tento nový podnik svůj potenciál nevyužil.
Fischer Café & Restaurant
Adresa: Jakubská 6, Praha 1-Staré Město
Tel.: 222 321 386, www.fischercafe.cz (zatím mimo provoz)
- Otevírací doba: 11-24
- Počet míst: 60
- Druh kuchyně: středomořská s důrazem na italskou
- Platební karty: všechny běžné
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Země původu nabízených vín: ČR
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20
Celkem 51 bodů z 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Gamberi ai ferri (grilované tygří krevety s česnekovou bagetou a bylinkovým máslem)
169 Kč
Vitello tonnato (studené plátky pečené telecí kýty s přelivem z čerstvého tuňáka a kapary)
169 Kč
Steak s omáčkou z čerstvých lišek 259/309 Kč
Mušle slávky s pepřovou omáčkou 179 Kč
Rizoto al nero di seppia 159 Kč
Pollo alla valdostana (kuřecí prsíčka plněná plísňovým sýrem gorgonzola a parmskou šunkou)
179 Kč
Tiramisu 79 Kč
Panna cotta s lesními plody 79 Kč
Výběr z vinného lístku:
Ryzlink vlašský 2003, výběr z hroznů 360 Kč
Muškát moravský 2003, pozdní sběr 235 Kč
Sauvignon 2003, výběr z hroznů 390 Kč
Tramín červený 2003, výběr z hroznů 390 Kč
Frankovka 2002, pozdní sběr 450 Kč
Svatovavřinecké 2003 245 Kč
André 2003 275 Kč
Alibernet 2002 360 Kč