Menu Zavřít

Nakazil se doma

10. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Z leštiče podlah se stal úspěšný podnikatel v realitách

Franšízová realitní společnost Hirsh International nese jméno po obchodníkovi Hirshi Itskovichovi. Ten chtěl původně v Sovětském svazu krátce po druhé světové válce studovat medicínu, ale pak se rozhodl k odchodu do právě vzniklého židovského státu. „Otec v Izraeli nikoho neznal, nikdo mu nepomáhal. Musel vybudovat svůj byznys, aby uživil rodinu. Navíc Izrael byl v té době velmi socialistickou zemí a provozovat vlastní obchod nepřinášelo žádnou slávu ani úctu,“ říká jeho syn Amir Itskovich. Ten je zakladatelem a spolumajitelem zmíněné franšízové realitní společnosti, která kromě Česka působí také v Rusku a v Rumunsku. .

Netelefonovat!

Otec Hirsch obchodoval nejprve s masem, pak s nemovitostmi. „Budoval dobré vztahy se svými klienty přes třicet let. Každý pátek jsme pro zákazníky připravovali malé dárky. Doma jsme měli přísný zákaz telefonovat mezi čtvrtou a sedmou hodinou,“ vzpomíná Amir Itskovich. Důvodem byla otcova obava, že klienti budou chtít objednávat zboží a museli by čekat, až bude telefonní linka volná. „Když budeš telefonovat, ztratíme klienta a nebudeš moci studovat na univerzitě,“ vysvětloval synovi. Podnikatelský duch otce a přístup ke klientům ovlivnil i Amira Itskoviche. „Doma jsem se nakazil,“ konstatuje s úsměvem. Svůj první byznys Amir rozjel v době, kdy studoval na univerzitě sociologii a řízení podniků. „Moji spolužáci většinou pracovali jako pomocníci v bankách nebo hotelech za částku odpovídající hodnotou tak dvěma eurům na hodinu. Já jsem si dokázal vydělat desetkrát více jako leštič podlah, které jsou v Izraeli většinou z mramoru,“ vypráví Itskovich. Koupil si malý lešticí stroj, jak sehnat klienty ho naučil otec. Když si vydělal první peníze, pořídil si počítač a barevnou tiskárnu. „Začal jsem pro zájemce dělat prezentace na slajdech. Stále jsem ale přemýšlel, co bude mým skutečným byznysem,“ říká podnikatel. Během let vystřídal několik povolání. Přednášel na univerzitě marketing pro malé a střední podniky, působil jako poradce při zakládání podniků. „V roce 1996 se na mě obrátila jedna americká společnost, která působí v oboru nemovitostí, abych vedl vzdělávací kurzy pro makléře.“

Do Ruska.

Zlom v kariéře Amira Itskoviche nastal v roce 2003. Tehdy ho pozval do Ruska jeho bývalý student a navrhl mu, že by mohli začít spolu podnikat. Původní plán zněl: otevřít kavárnu. Nakonec se ale neuskutečnil. „Začali jsme budovat franšízovou síť realitních kanceláří,“ konstatuje Amir. Společnost pojmenovali podle Amirova otce - Hirsh. „Vždy jsem považoval zprostředkovatelské služby za dobrý obor podnikání. Studium je krátké, nejste jako majitel obchodu vázán přesnou otevírací dobou a můžete vydělávat slušné peníze,“ vysvětluje Itskovich, který za základ úspěchu v podnikání považuje dobrý systém. Během čtyř měsíců měla společnost Hirsh International pět poboček a působila ve dvou zemích, kromě Ruska také v České republice. Spolupracovala s padesáti realitními makléři. Společnost je postavena na dodržování přísného etického kodexu, který podrobně vymezuje systém práce. Etický kodex má 38 bodů a je závazný pro všechny makléře i majitele pobočky. Jejich povinností je například účastnit se pravidelných školení a kurzů zvyšování kvalifikace, musejí aktivně získávat informace nejen o realitním trhu, ale například i z oboru technologií. Kodex též přesně vymezuje nejen práci s klienty, jako je například využívání pouze nezávislých právních a daňových konzultantů, ale i vztah ke konkurenčním realitním kancelářím. „Pomáháme lidem, aby byli úspěšnější. Říkáme jim, že je to sice velmi prosté, ale na druhé straně velmi těžké. Musí být aktivní, dělat hodně prezentací. U nás nelze pracovat například na půl úvazku,“ dodává Itskovich. Tvrdí ale, že lidé si mohou vydělat více než ve svém původním povolání a mají větší svobodu, jak nakládat se svým časem.

KL24

Učitelé i právníci.

Mezi zájemci o koupi franšízy nebo o to stát se realitním makléřem jsou lidé nejrůznějších povolání. Hodně je prý uchazečů z řad učitelů. „Je to profese, která je velmi špatně placená. Na druhé straně to ale jsou lidé, kteří vědí, jak organizovat práci a umí dobře přesvědčovat. Když jsem například otevíral první pobočku v Rumunsku, z deseti lidí na kurzu bylo šest učitelů,“ tvrdí Itskovich. Jedna z nejúspěšnějších majitelek poboček v Rusku je původním povoláním právnička, která se již tomuto oboru nechtěla věnovat. „Za půl roku vybudovala realitní kancelář, kde nyní pracuje devět makléřů,“ dodává zakladatel společnosti. Izraelský podnikatel tvrdí, že velmi pečlivě vybírá své spolupracovníky. Nedávno prý odmítl zájemce z Maďarska, který chtěl koupit licenci. „Nebyl jsem přesvědčený o tom, že měl o tento typ podnikání skutečně zájem. Úspěch firmy záleží na tom, jací v ní pracují lidé,“ vysvětluje Itskovich. Systém, s jakým pracuje síť jeho franšízových kanceláří, prý funguje ve všech zemích, nutné jsou jen technické změny. „V Rusku například nejsou jména na zvoncích ani na dveřích. V Praze hned vidíte, kde kdo bydlí. V Česku platí provizi prodávající, v Rumunsku prodávající i kupující. V těchto ohledech musíme práci realitních makléřů přizpůsobit zvyklostem v dané zemi,“ říká Itskovich. To je také důvodem, proč v každé zemí nejprve společnost otevře vlastní pobočku, teprve poté prodává franšízy. „Vše ostatní je ale stejné. Všude lidé vyhledávají příležitosti a možnosti k podnikání,“ domnívá se Amir.

Kodex zaujal.

V České republice nyní fungují čtyři pobočky. Během pěti let chce společnost v Česku otevřít 60 až 70 poboček, z toho 21 v Praze. V každé pobočce by mělo působit deset až patnáct makléřů. „Velice se mi líbí systém práce společnosti Chirš (název české pobočky Hirsh International pozn. red.). Je to jedna z mála firem na českém trhu, snad kromě Mc Donad´s, zabývající se čistým franšízingem,“ říká Jaroslav Tamchyna, franšízový poradce a člen správní rady České asociace franšízingu. „Setkal jsem se i se zakladatelem firmy, Amirem Itskovichem. Udělal na mě dobrý dojem. Je to člověk, který má vizi, je dynamický a ví, co chce,“ dodává.
„O společnosti Chirš jsem se dověděl z inzerátů. Hledal jsem informace o tom, jak podnikat v realitách. Chirš nebyla jedinou společností, která nabízela podnikání formou franšízy. U této firmy se mi ale zdál systém nejpropracovanější. Zaujal mě etický kodex, s něčím podobným jsem se u jiných realitních kanceláří nesetkal, forma podpory jednotlivým pobočkám a možnost zvyšování kvalifikace a školení,“ vysvětluje proč zakoupil licenci Roman Slezák. Je jedním z majitelů pobočky realitní kanceláře Chirš, dříve podnikal v oboru daňového poradenství. Podobně své rozhodnutí podnikat pod izraelskou značkou vysvětluje i Blanka Matesová, ředitelka první české pobočky Chirš v Praze na Hradčanské. „V realitách pracuji od roku 2001. Od té doby jsem poznala několik realitních kanceláří. U izraelské společnosti mě zaujal hlavně etický kodex a způsob práce s klienty,“ tvrdí Matesová. V současné době čtyřicetiletý Amir Itskovich, se oženil před necelým rokem. S manželkou, která studuje operní zpěv v The Royal College of Music, žije v Londýně. Mezi jeho koníčky patří hudba - hraje na klavír a akordeon - vaření a knihy.

  • Našli jste v článku chybu?