Menu Zavřít

Nákup na Slovensku

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Strabag

PRAHA (men, bor) - Rakouská stavební společnost Strabag koupila v polovině října firmu Zipp, druhou největší stavební společnost na Slovensku. Zipp zaměstnává přibližně dva tisíce lidí a v loňském roce dosáhl výnosů 4,3 miliardy slovenských korun. „Kupní cenu této transakce nezveřejňujeme, budeme ji splácet tři roky. Akcionářská práva jsme ale získali okamžitě,“ uvedl pro týdeník EURO Jiří Svoboda, ředitel a člen představenstva české dcery Strabag. EURO: Co tato akvizice znamená pro českou dceru Strabag? SVOBODA: Transakcí chceme především posílit pozemní stavitelství, například výstavbu průmyslových, obchodních a bytových objektů, na které se Zipp specializuje. Působení Strabagu v České republice právě v tomto segmentu dosud neodpovídalo naším představám. Zatím jsme se v tuzemsku soustředili především na stavbu silnic a dálnic.

EURO: Nepokusí se Strabag prostřednictvím akvizice Zippu zapojit do silničního stavitelství na Slovensku? SVOBODA: Tuto část slovenského stavebního trhu už máme pokrytou. Koncern Bau Holding (do kterého Strabag patří – pozn. red.) totiž v létě koupil sto procent Cestných staveb Lučenec a Cesty, mosty, konstrukcie Zvolen.

EURO: Do skupiny Zipp patří i provozy v České republice - Zipp Dýšina, montážní firmy Pre Zipp Chrudim, Zipp Brno a manažerská skupina Zipp Praha – jak jich využijete? SVOBODA: Budou standardně zahrnuty do organizační struktury. Od koupě Zippu ještě neuplynuly ani dva týdny, takže jejich další přínos a využití budeme teprve analyzovat.

CIF24

EURO: Souvisí koupě společnosti Zipp s tím, že Strabag již nefiguruje mezi zájemci o akvizici Subterry? SVOBODA: Nesouvisí. Podmínky ze strany Epicu (majoritní vlastník Subterry – pozn. red.) nebyly akceptovatelné. Hodnota firmy neodpovídá požadované ceně okolo 600 milionů korun. Ani ostatní zájemci se nabídkami této cifře nepřiblížili.

EURO: Vstupu zahraničního kapitálu zatím odolává největší slovenská stavební firma Doprastav, která vlastní i český Metrostav… SVOBODA: I o prodeji této firmy se spekuluje už dlouho. Zatím nikdo nebyl schopen zaplatit částku, která se pohybuje v řádech miliard.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).