Menu Zavřít

Nákup pohnuté historie

28. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XXVI.

Oranžový panter * Bratři brkouni * Návrat k pramenům

Oranžový panter

Expremiér Stanislav Gross se vrátil do Lidového domu. Stranické předsednictvo ho 21. dubna potvrdilo jako předsedu bezpečnostní komise ČSSD. „To rozhodně není žádný návrat do politiky. Jde o odbornou záležitost, a tak, jak jsem dříve říkal, jsem na tomto poli sociální demokracii připraven pomáhat,“ sdělil ČTK ke svému novému postavení v Lidovém domě formou SMS Gross. Pomáhat? Před volbami? Jak? Ledaže dostal od vedení strany úkol vyhledávat nějaké pozoruhodné historické materiály na Kalouska, Topolánka a Bursíka. Jak bude role Oranžového pantera Lidového domu ladit s pozicí právního koncipienta v advokátní kanceláři JUDr. Eduarda Bruny, je velká otázka. Gross také pracuje pro významnou izraelskou telekomunikační firmu RAD, která podle něj chystá v nových zemích Evropské unie poměrně velkou investici. „Jednalo by se o výstavbu nového technologického parku. A mým cílem je připravit podmínky, aby se ta investice odehrála v České republice,“ řekl expremiér reportérovi Nedělního Blesku. Zřejmě i z těchto důvodů navštívil Gross minulý týden se zástupci izraelské firmy topmanažera Českého Telecomu.

KL24

Bratři brkouni

Dokumenty o politické angažovanosti současného sociálnědemokratického premiéra v barvách Československé strany socialistické (ČSSS) v roce 1978 v souvislosti s oslavami 30. výročí „Vítězného února 1948“, které se dnes šíří po internetu, nedělají vrásky na čele pouze volebnímu lídrovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Inkriminovaný článek Svobodného slova (deníku ČSSS) přináší besedu se zástupci nejmladší stranické generace o tom, co pro ně znamená únor 1948. Avšak nikdo si doposud nevšiml, že vedle fotografie „bratra Jiřího Paroubka“ je i další mladý socialistický bratr. Jmenuje se Jaroslav Král, mimo jiné spoluautor knihy Občan a volby z roku 1985, kde z pozice malé ČSSS, která prostřednictvím Národní fronty pod vedením KSČ pomáhala budovat socialismus v naší vlasti, kritizuje kapitalistický volební systém (EURO 17/2006). Král je dnes prvním náměstkem ministra pro místní rozvoj. Na tento post ho jmenoval Paroubek dva dny poté, co 5. srpna 2004 usedl do křesla ministra pro místní rozvoj ve vládě Stanislava Grosse. Bratři brkouni, jak se příslušníkům socialistické strany říkalo kvůli psacím brkům ve znaku strany, jeden na druhého nezapomínají ani po tolika letech. Král dosáhl nejvyššího postu své úřednické kariéry ve svých čtyřiapadesáti letech jen díky bratru Paroubkovi. Tomu se říká důkladná příprava kádrů, přesně to, co Paroubkovi v jeho tehdejší straně natolik chybělo, že to musel na stránkách Svobodného slova říct veřejně všem.

Návrat k pramenům

Největší letošní transakcí na českém energetickém trhu pravděpodobně bude akvizice Mostecké uhelné společnosti. Ta v budoucnu sehraje významnější roli v české energetice než Severočeské doly a Sokolovská uhelná dohromady. Kdo mostecké akcie nakonec koupí? Před týdnem se objevila informace, že novým majitelem (zatím) menšinového podílu má být jistá švýcarská firma ovládaná českým finančním spekulantem Pavlem Tykačem. Ten to popírá. Minulý týden se ale přihlásila finanční skupina Penta, že by koupila Mosteckou uhelnou, ale prý má hlavně zájem o odkup „některých společností a právních struktur souvisejících s dřívější významnou angažovaností společnosti Appian Group v české energetice“. Každý ví, že jedinou významnou angažovaností Appianu v české energetice byl právě nákup a později prodej akcií Mostecké uhelné společnosti. Ale každému už nedochází, proč chce dravá, ale úspěšná Penta koupit právní struktury související s dřívější významnou angažovaností Appianu v české energetice. Má to vůbec cenu?
Už V. I. Lenin říkal, že vždy je třeba vycházet z pramenů. Koupí-li někdo právní struktury související s dřívější významnou angažovaností Appianu v české energetice, prakticky tím kupuje historii. Kompletní a značně divokou privatizační historii všech nákupů, prodejů, transakcí, akciových opcí a všeho možného, co se kolem Mostecké uhelné společnosti mohlo uskutečnit a co se – doposud zcela bezvýsledně - snažila vyšetřit policie. Chytří a vzdělaní finančníci se v těchto záležitostech možná vyznají trochu lépe než čeští policisté. A možná že se časem přihlásí i ti, kdo svoji historii budou chtít koupit zpět.

  • Našli jste v článku chybu?