Menu Zavřít

Námluvy na Wall Street

28. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Kroužení kolem investičních bank naznačuje, že volební sezona je v plném proudu

Manhattanská centrála investiční banky Evercore Partners není místem, kde by člověk očekával, že tam najde debatéry o strategiích prezidentské kampaně. Před několika týdny však tato firma pořádala historické shromáždění: první zasedání ekonomických poradců demokratické senátorky za New York Hillary Clintonové v čele s bývalým náměstkem ministra financí a současným předsedou společnosti Evercore Rogerem C. Altmanem. Dále byli přítomni: Steven Rattner, partner v investiční firmě Quadrangle Group; Blair W. Effron z investiční poradenské společnosti Centerview Partners; a Stanley Schuman z investiční banky Allen.
Tento tým právě začíná propracovávat přístupy Clintonové ke klíčovým otázkám, před nimiž stojí Wall Street. Třebaže Clintonová dala najevo svůj zájem o kandidaturu na prezidentský úřad už před lety, předčasný začátek kampaně před volbami v roce 2008 tuto skupinu zaskočil. „Myslím, že jsme nebyli připraveni na tak brzký začátek,“ přiznává zdroj dobře obeznámený se zasedáním.
Tento pocit sdílí většina vlivných makléřů, kteří radí hlavním prezidentským kandidátům. Cesar Conda, ekonomický poradce bývalého massachusettského guvernéra Mitta Romneyho a partner v lobbistické firmě DC Navigators, prohlašuje: „Kandidáta bychom měli nominovat do 5. února příštího roku, což znamená, že musíme urychlit tvorbu svých politických stanovisek mnohem více, než na co je spousta z nás zvyklá.“
Iowa, New Hampshire a Kalifornie jsou určitě důležité státy. Další rozhodující zápas v nejotevřenějším předvolebním období od roku 1928 se však právě teď odehrává na Wall Street. Probíhá rituál námluv, který rozhodne o tom, kdo vybere dost peněz, aby získal nominaci své strany - a kteří příznivci z Wall Street budou mít největší vliv na politiku působící na ekonomiku, regulaci a na globální trhy. Finanční skupina Bear Stearns už pozvala sedm hlavních kandidátů do svého sídla v centrálním Manhattanu na prezentace a výměnu názorů, které se budou konat v příštích několika týdnech s více než 400 generálními řediteli. Toto turné uspořádala poté, co se do ní přihrnuli lidé pověření získáváním finančních zdrojů na předvolební klání. (Takto se skupina Bear spřátelí s každým.) Lidé z Wall Street, jak uvádí Mary Matalinová, zkušená odbornice na strategii Republikánské strany a poradkyně viceprezidenta Dicka Cheneyho, „nikdy nezasahují.“ Její rada zní: Okamžitě mluvte důrazně, abyste co nejvíce zapůsobili.

„Větší koláč“.

S rozjezdem informačního turné kandidáti poslouchají, co finančníky nejvíce zajímá: celosvětový obchod, federální výdaje a regulace finančních trhů. Řídící pracovníci rovněž chtějí ujištění, že kandidáti jsou v dobách nejistoty schopni přijímat prozíravá rozhodnutí, což je vlastnost, jíž si bankéři a obchodníci cení u sebe.
Dohadování mezi Wall Street a kandidáty je v plném proudu, a proto se do popředí dostávají některé klíčové otázky. Patrně nejvýznamnější z nich je volný obchod. V posledních několika letech se staly daleko významnějšími celosvětové trhy a finančníci mají tendenci věřit, že menší překážky znamenají vyšší životní úroveň pro každého. „Wall Street chce celosvětový trh zbavený překážek,“ prohlašuje Robert S. Nichols, prezident Financial Services Forum, obchodní skupiny pro investiční banky, „velké starosti mu působí protekcionismus.“
Ray Dalio, zakladatel fondu Bridgewater Associates (který spravuje 170 miliard dolarů) a stoupenec republikánského senátora za Arizonu Johna McCaina, tvrdí, že chce prezidenta, který bude pracovat nejprve na tom, aby „udělal větší koláč, a pak bude myslet na to, jak ho rozdělit“. Robert Wolf, prezident a předseda představenstva banky UBS Americas a přívrženec demokratického senátora za Illinois Baracka Obamy, prohlašuje, že jeho kandidát rozumí obchodu a podporuje obchodní dohody, které jsou ku prospěchu Spojených států „jako spotřebitele i dodavatele zboží a služeb“. Clintonová evidentně dolaďovala svůj přístup k obchodu, když 28. února na půdě Senátu lamentovala nad zadlužením americké vlády v Číně a Japonsku. „Jak,“ zeptala se řečnicky, „můžeme jednat o regulérních proamerických obchodních dohodách…, jestliže sedíme u jednacího stolu s naším konkurentem i s naším bankéřem?“
Kromě jednoduchých celních sazeb bankéři rovněž požadují větší sjednocení obchodních a účetních předpisů. A trápí je ty, o nichž si mnozí myslí, že ohrožují konkurenceschopnost amerických finančních trhů. Hlavní výkonný ředitel Newyorské burzy John A. Thain, národní spolupředseda pro finance kampaně senátora McCaina, byl jedním z prvních, kdo si postěžovali Washingtonu na to, že mnoho požadavků Sarbanesova-Oxleyho zákona o veřejně obchodovaných společnostech poškodilo Wall Street a pomohlo zahraničním trhům. A Romney, zakladatel soukromé investiční firmy Bain Capital, prohlašuje, že tento zákon „odhání primární emise akcií, snižuje počet pracovních míst a vyžaduje miliardy zbytečných nákladů“.
Další problematickou otázkou je regulace hedgeových fondů. Wall Street chce, aby se Kongres, který pořádá slyšení o uzavřených investičních poolech, vyhnul pokušení uvalit těžká břemena, jež by mohla přimět fondy, aby se přesunuly do zámoří. Někteří kandidáti už zasáhli. Obama byl počátkem letošního roku jedním z navrhovatelů zákona, který by zvýšil ohlašovací požadavky na hedgeové fondy. Úplnou regulaci ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) však nepožadoval.
V kampani k volbám roku 2008 by se měla projevit velká jednota obou politických stran, pokud jde o otázku fiskální odpovědnosti. Podle kongresového rozpočtového úřadu dosáhl loni schodek federálního rozpočtu 248 miliard dolarů, což je výkyv o bezmála půl bilionu oproti přebytku 236 miliard dolarů v roce 2000. Wall Street chce, aby se deficitům učinila přítrž, a kandidáti právě tohle všeobecně slibují. Romney nedávno přislíbil, že kdyby byl zvolen, omezil by nepovinné výdaje, jež nejsou určené k obraně, tak aby nepřesahovaly inflaci minus jedno procento.
Stejně jako většina voličů i lidé z Wall Street se snaží hodnotit osobní předpoklady kandidátů. Na zasedání 3. února na Manhattanu se bankéři vyptávali Obamy, jak přijímá rozhodnutí. Zasedání se mimo jiné zúčastnili Eric Mindich z fondu Eton Park Capital, Frank Brosens z firmy Taconic Capital Advisors, Michael Froman ze společnosti Citigroup Alternative Investments a James S. Rubin z fondu rizikového kapitálu bankovního domu JP Morgan Chase. Obama prohlásil, že prezident musí být schopen přijímat významná rozhodnutí, i když má málo informací. Zmínil svůj postoj z roku 2002 proti invazi do Iráku, k němuž dospěl, aniž viděl tajné zprávy. Toto sdělení „na ně učinilo dobrý dojem, protože se podobalo rozhodnutím, která přijímají každý den v souvislosti s rizikem, výnosy a pravděpodobností různých výsledků“, prohlašuje Froman, bývalý Obamův spolužák z právnické fakulty.
Stejně tak se Daliovi, šéfu fondu Bridgewater, který obchoduje s měnami, dluhy a akciemi po celém světě, líbí, jak se ke svým stanoviskům dostává McCain. Je to jiné než spoléhat se na akademické znalosti a tvůrčího génia, říká Dalio: „Je to schopnost inteligentně analyzovat a přijímat rozhodnutí z praktické perspektivy… Úspěšný prezident musí mít mnoho praktické inteligence.“

BARACK OBAMA
Tento nováček upoutal některé demokraty z Wall Street, od nichž bylo možné očekávat, že půjdou s Clintonovou, včetně Jamese Rubina, syna ministra financí za prezidenta Clintona. Podporu mu vyjádřil i George Soros, legenda hedgeových fondů.

JOHN EDWARDS Bývalý advokát si nenaklonil těžké váhy z Wall Street, ale mohl by vzbudit určitý zájem díky návrhu boje proti chudobě „pracovními obligacemi“ ukládanými na spořitelní účty pracovníků s nízkými příjmy.

HILLARY CLINTONOVÁ
Ostřílení demokraté z Wall Street včetně Stevena Rattnera z Quadrangle Group, Rogera Altmana z Evercore Partners a Stanleyho Schumana z firmy Allen jí pomáhají získávat peníze a vytvářet hospodářskou politiku.

Praporek s. 35: ZAOSTŘENO NA KAMPAŇ

Popisky s. 35:
Rituál námluv. Když prezidentští kandidáti shromažďují fondy, bankéři ohlašují své priority.

MITT ROMNEY Bývalý massachusettský guvernér, zakladatel společnost Bain Capital, mluví jazykem Wall Street. Za poradce na hospodářskou politiku si vybral známé profesory ekonomie R. Glenna Hubbarda a N. Gregoryho Mankiwa.

JOHN McCAIN
Svým praktickým rozhledem přitáhl některé z největších hlavounů Wall Street včetně krále v oboru skupování majetku Henryho Kravise, hlavního výkonného ředitele Newyorské burzy Johna Thaina a zakladatele společnosti Bridgewater Associates Raye Dalia.

KL24

RUDY GIULIANI
Jeho renomé „starosty Ameriky“ potlačuje vzpomínky Wall Street na bývalého amerického prokurátora chytajícího obchodníky, kteří s akciemi obchodovali na základě utajovaných informací. Jeho klíčovým stoupencem je Michael Boskin, bývalý předseda Rady ekonomických poradců.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?