Menu Zavřít

Napečou i z Čech

12. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Penam

Firma Penam, jež je součástí skupiny Agrofert Holding, rozšiřuje své podnikatelské aktivity z Moravy také do Čech. Společnost letos koupila první pekárnu v Čechách, a to západočeský KLS Klimentov s obratem zhruba 140 milionů korun a se 160 zaměstnanci. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Tím však plány Agrofertu v pekárenství nekončí.
V listopadu chce Penam zahájit provoz v nově budované velkokapacitní pekárně Zelená louka v Herinku u Prahy, přičemž náklady na výstavbu dosáhnou 169 milionů korun a dalších zhruba 305 milionů vynaloží investor na nákup technologií. Penam chce navíc do dvou let přikoupit v Čechách další dvě až tři pekárny.
Penam, který je druhou největší pekárenskou firmou v ČR, doposud vlastnil na Moravě devět pekárenských provozů, tři mlýny a jednu těstárnu. Kromě pekárenství společnost též ovládá zhruba pětinový podíl na domácím mlýnském trhu a patří mezi přední výrobce těstovin v Česku.
Zisk Penamu loni stagnoval zhruba na 136 milionech korun, obrat stoupl meziročně o 3,7 procenta na 2,75 miliardy korun. Penam podniká i na Slovensku, kde v současnosti vlastní osm pekáren a tři mlýny. Firma tam loni vykázala tržby ve výši 1,2 miliardy českých korun. Generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík tvrdí, že cílem společnosti je do roku 2010 zvýšit souhrnný obrat v ČR a na Slovensku na 5,5 až šest miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?