Menu Zavřít

Náš člověk v Parze: Řekové nejsou líní ani chamtiví

14. 7. 2015
Autor: David Vagaday

Když měli 5. července občané Řecka vyslovit svůj souhlas či nesouhlas s plánem mezinárodních věřitelů na úsporná opatření, většina obyvatel tyto „volby“ považovala za rozhodnutí, zda zůstanou v EU, nebo ne. Všude panoval zmatek, lidé vykupovali obchody a obléhali bankomaty po celé zemi.

Stejně tak v pobřežní Parze a ve vsi Anthousse, jak líčí moje česká kamarádka Katka Panou provdaná za Řeka právě odtud: „Bankomaty brali útokem, v Parze došly peníze už ráno, v krámě neměli ani balíček špaget. Lidé panikařili, že jim nepřijde výplata, starým důchod, museli by do Ioanniny a tam stát třeba od tří hodin od rána, aby se na ně dostalo, leda by vypravili z každé vesnice zvláštní autobus.

Většina lidí tu chce drachmu zpátky, i když se bojí, co pak bude, ale mají dojem, že je pořád lepší pár let zmatků než nový,záchranný‘ program na bůhví kolik let, podmínky jsou neúnosné: další škrty a zdražování, nové daně a podobně, takhle se ekonomika nikdy nemůže vzpamatovat. Tohle je lichva a vyhrožování, domnívají se místní. Tady tomu nikdo nerozumí, v televizi se hádají a nic nevysvětlují.

Chudí chtějí vehementně pryč

V tomhle panuje naprostý chaos. Ti bohatší jsou pro EU a ti chudí, což je většina, chtějí vehementně pryč.“ Dnes však už zde není žádná krize znát, Parga je turistické město, pláže i bary jsou plné, lidé se smějí a tančí, politiku nikdo neřeší. „V zimě bude nálada asi horší, lidé budou mít víc času sledovat, co se děje, a přítok peněz z turismu ustane. Teď obchody i vše ostatní kromě bank fungují normálně,“ říká Katka.

„Co nás tady ale dokáže nadzvednout ze židlí, když čteme, že Řekové jsou líní a neschopní a jak jsou chamtiví. To může napsat jen hlupák, který Řecko zná možná tak z novin, nanejvýš z dovolené, kde mu právě Řekové nosili až pod nos ouzo a kafe. Kosta dělá nějakých 350 hodin v měsíci celou sezonu bez jediného dne volna a to ti lidé už nevidí… Kdo by v Čechách za ty peníze dělal tolik hodin a v tom vedru.

Češi mají nejrůznější podpory včetně nezaměstnaným, tady se před pár lety zrušily. Důchody se pohybují kolem 200 až 350 eur, za těch 15 let, co zde žiju, jsem nikoho s důchodem nad tisíc nepoznala, i když je fakt, že kolem politiků a podobně se nepohybuji zas až tak běžně,“ konstatuje Katka.

„Ale který politik nebo ředitel banky nemá i v Česku vysoký důchod? Je mi líto, že něco takového čtu právě na českém internetu, a doufám, že ti, co sem přijedou na dovolenou, poznají, jak je Řecko krásné a plné milých a pohodových lidí,“ podotýká Katka.


Čtěte také:

Atény se přiblížily pomoci. Řecká sága ale zdaleka nekončí, říká ekonom

CIF24

Řecký hrdina Tusk? Šéf Evropské rady prý trval na dohodě za všech okolností

Ani půjčku, ani záruky. Česko odmítá podíl na možné pomoci Řecku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).