Menu Zavřít

Našeptávání doktora Frobriga

19. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Populární likér vstoupil do třetí stovky

perex
Nikdo neví, jak se v Karlových Varech objevil a kam se poděl. Doktor Frobrig míchal v lékárně U tří skřivanů před více než dvěma sty lety nejrůznější směsi bylin, které maceroval v alkoholu. Útržek papíru s jednou jejich kombinací podal lékárníkovi se slovy: „…s touhle jsem byl docela spokojen…“ a zmizel! Od té doby cestuje prý časem, snad proto, aby potvrdil, že „v každé kapce toho fenomenálního likéru je kapka nesmrtelnosti“.

Becherovku, takzvaný třináctý karlovarský pramen, přivedli na svět lékárník Josef Becher s tajemným anglickým doktorem Frobrigem v roce 1807. Její slavnou cestu dvěma stoletími nastartoval pokračovatel rodu Becherů Gustav, který vzbudil enormní zájem o nápoj díky taktice umělého nedostatku. Každý z tehdejších dvanácti tisíc klientů firmy se totiž musel spokojit s pouhými pěti litry měsíčního „přídělu“. Vstup do třetího století existence Becherovky zahájila už na sklonku loňského roku klasická láhev tohoto likéru, ovšem nově adjustovaná. Se zlatou etiketou a číslicí 200 na ní se limitovaná série jistě stane atraktivním sběratelským kouskem. Do vlastního „narozeninového“ roku firma vkročila neotřele. Protože téměř vše, co mohla Becherovka nabídnout, už nabídnuto bylo, připravila zvláštní program. Vycházejíc z předpokladu, že v zimě bývá opravdu zima, nachystala na vstup do nového roku několik horkých zimních „becherovkových“ nápojů, které měly - vedle grogu, „svařáku“ a sporadicky i punče - rozmnožit sortiment tohoto pití v restauracích i ve stáncích na ulicích měst. Ovšem vrtošivé a v tomto případě i škodolibé počasí s lednovými teplotami překračujícími plus deset stupňů Celsia těmto snahám zatím nepřeje. Ke slovu proto přicházejí vedle konzumace becherovky „pure“ spíše barové nápoje na její bázi, připravované nastudeno. Chladné dny ale jistě i letos nastanou. Vyberme tedy z receptáře společnosti to, co nám už mělo připomínat vstup likéru do dalšího století:
Lavina - připravíte ji smícháním jednoho dílu becherovky, dvou dílů červeného vína, jednoho dílu vody, půl dílu citronové šťávy a půl dílu medu nebo cukru. Vše zahřejte na 50 až 60 stupňů, ozdobte tyčinkou skořice, plátkem citronu a nechte působit.
Becherovka grog připravíte ze 4 cl becherovky, 12 cl horké vody, cukru dle chuti a limetové šťávy. Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.

WT100

Kdyby se ale letos zima nedostavila vůbec, nezoufejte. Slavit kulatiny karlovarského nápoje je možné některým z řady jedenácti koktejlů, které - včetně proslulého betonu - společnost prezentuje. Třeba takovým Bejitem:
Bejito - becherovka 4 cl, limet 1 cl, Amaretto Disaronno 1 cl, višňový džus 5 cl, jedna lžička cukru, drcený led. Zdobí se limetami a mátou.

Jak vidno, pramen inspirace využití úctyhodné karlovarské speciality zdaleka nevyschl. Kdoví, zda to je jen karlovarská voda, vysoce kvalitní líh, přírodní cukr a velmi specifická a harmonická směs bylinek a koření. (Z toho všeho se becherovka vyrábí.) A možná je to stále dílo cestovatele časem doktora Frobriga. Snad nám právě teď našeptává, že v becherovce je určitě kapka nesmrtelnosti. Každopádně jde o mimořádně úspěšnou lihovinu jak v Česku, tak i v pětatřiceti zemích světa, do nichž se becherovka vyváží.

  • Našli jste v článku chybu?