Menu Zavřít

Následky uprchlické krize budou německou vládu stát sedm miliard eur

7. 7. 2016
Autor: čtk/ap

Německá vláda poskytne spolkovým zemím do roku 2018 celkem sedm miliard eur (190 miliard Kč) na řešení následků migrační krize.

Dohodli se na tom zemští premiéři s kancléřkou Angelou Merkelovou. Už dříve přitom vláda podle agentury DPA slíbila, že zaplatí spolkovým zemím dalších 2,6 miliardy eur (70 miliard Kč) ročně na pokrytí nákladů s ubytováním uprchlíků.

Spolkové země dostanou od vlády letos a v příštích dvou letech pokaždé dvě miliardy eur na pokrytí nákladů, které jim vznikají péčí o běžence.

Země totiž musejí platit zajištění ubytování, výuku němčiny, integrační a rekvalifikační kurzy pro běžence, stejně jako hradí náklady spojené s ostrahou ubytoven před možným napadením zvenčí i před konflikty mezi ubytovanými migranty.

EBF24

Vláda také potvrdila, že příští rok a v roce 2018 uvolní pro spolkové země pokaždé pět set milionů eur (13 a půl miliardy Kč) na výstavbu sociálních bytů, které by měly sloužit k ubytování uprchlíků, ale i německých rodin s nízkými příjmy.

Německé ministerstvo financí už dříve oznámilo, že financování nákladů na řešení migrační krize by nemělo vést k vytváření nových dluhů. Země hospodaří s vyrovnaným rozpočtem od roku 2014.


Přečtěte si o tom, jak se vyvíjí uprchlická krize:

Počet uprchlíků je rekordní, meziročně vzrostl o 10 procent

 Migranti na hranicích Řecka a Makedonie
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).