Menu Zavřít

Naučit inženýry dýchat

17. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Guru má stoupence od Bangalúru až po Silicon Valley

Když se Arun Nandal připravoval na vstup do nového zaměstnání jako softwarový inženýr, jako hodný syn se dotkl chodidel svých rodičů, aby přijal jejich požehnání. Potom nasedl do vlaku a cestoval 40 hodin ze svého rodiště v severní Indii do Bangalúru, indické metropole technologií. Tam se podělil o svou radost s člověkem neméně důležitým. Byl jím Šrí Šrí Ravi Šankar, jenž se proslavil v Indii - a stále více i ve světě - jako guru lidí kolem technologií. Dvaadvacetiletý Nandal se domnívá, že Šrí Šrí a jeho kursy s názvem Umění žít o dýchání a duchovním vývoji mají zásluhu na tom, že byl přijat do svého prvního zaměstnání ve společnosti Lucent Technologies v Bombaji. Říká, že techniky Šrí Šrí ho naučily lepší koncentraci a zlepšily mu prospěch na univerzitě. „V mém věku jsou lidé velmi energičtí, a proto se musíme naučit lépe soustředit pozornost,“ tvrdí Nandal, „Umění žít nám v tom pomáhá.“ Nandal není ve svém obdivu vůči Šrí Šrí zdaleka jediný. V posledních dvou letech se guru stal velmi oblíbeným zejména u indické městské smetánky a rostoucí vrstvy absolventů technických univerzit. Podle jejich názoru jógové dýchání, které Šrí Šrí propaguje - rytmické nádechy a výdechy, naplňující tělo kyslíkem, uvolňuje intenzivní napětí, jemuž tito lidé čelí v konkurenčním boji svých stresujících zaměstnání, a pomáhá jim nalézt smysl života za hranicemi práce. Je to perfektní řešení pro generaci, která opouští po celá staletí pěstované náboženské a rodinné tradice. Namísto hinduistické doktríny pokání a odříkání, vidiny minulých a budoucích převtělení, Umění žít hlásá svým zpravidla zazobaným stoupencům, aby bez pocitu viny užívali nabytého bohatství a žili pro přítomnost. Z tohoto bohatství mají dávat část zpět společnosti a nechat svého guru, aby se zabýval jejich starostmi. „Je to duchovní koutek, který odborníkům z novodobých technologií perfektně vyhovuje,“ potvrzuje Rukmini Baja Nair, profesor indické technické univerzity Indian Institute of Technology, odborník na otázky vývoje technokultury.
Asi čtyři miliony lidí se aktivně oddávají dýchání sudarshan Kruta, které vzdělaný guru podle svých slov objevil při desetidenní meditaci v roce 1982. Přednášky sedmačtyřicetiletého askety jsou žádaným artiklem. Jeho projev nechyběl ani na shromáždění Organizace spojených národů a Světového ekonomického fóra. „Mírotvorci jsou tady a všude - každý z nás může ve svém nitru tvořit tento mír,“ řekl guru významným světovým činitelům v Davosu.
Asi jeden milion jeho přívrženců žije mimo území Indie. V oblasti sanfranciského zálivu například jenom za poslední rok vzrostl počet jeho praktikujících stoupenců ze dvou tisíc na tři. Rozhodně tomu neublížilo, že si firmy, jako je Oracle, Sun Microsystems a Cisco Systems, najaly lektory společnosti Umění žít, aby vedli šestidenní semináře s kursovným 150 dolarů na účastníka. „Nad našimi hlavami visí stálá hrozba ztráty zaměstnání. Strach vede lidi k tomu, že se účastní kursů,“ domnívá se Ravi Phatak, inženýr Oraclu ze San Francisca, který tyto semináře řídí.
Epicentrem hnutí Šrí Šrí je však Bangalúr. V objektech hlavního stanu a ášramu, které se rozkládají na pětadvaceti hektarech okázalého svahu jižně od centra města, má guru zcela novou budovu pro pořádání satsangů a večerních modliteb. Po západu slunce se shromáždí na tři tisíce oddaných stoupenců ve velké hale se skleněnou kupolí uprostřed, pod střechou, připomínající rozvíjející se okvětní lístky růžového lotosového květu. Je-li Šrí Šrí ve své rezidenci, hovoří ke svému stádu oveček, a když není, shromáždění naslouchá jeho slovům z magnetofonové pásky. Během konání obřadu se mladí oddaní, z nichž mnozí mají dlouhé vlasy a plnovousy stejně jako jejich guru, pohupují a zpívají písně a chvalozpěvy do bezdrátových mikrofonů.
Zástupy mladých inženýrů v Bangalúru, bojující s napětím mezi indickou tradiční kulturou a svou novou rolí v postavení hráčů globální ekonomiky, to hltavě baští. Dokonce pro hnutí vymysleli technozkratku AOL. „Když si jednou poslechneš učení Šrí Šrí, zapomeneš na vše, čemu jsi kdy věřil,“ prohlašuje Puspandžali Parida, usměvavá pětadvacetiletá absolventka oboru informatika. Tato mladá žena se ocitla pod takovým tlakem potřeby uspět, že po nezvládnutí vstupního testu do počítačového kursu pomýšlela na sebevraždu. Díky učení Šrí Šrí a jeho dechovým technikám se její strach rozplynul. „Viděla jsem se v novém světle,“ svěřuje se.
Shromáždění Umění žít možná vypadají jako nostalgický návrat k hnutí hippies, ale je to ve skutečnosti chytrý byznys. Odhady konzultantů hovoří o tom, že výnosy skupiny dosahovaly v loňském roce deseti milionů amerických dolarů. Představitelé hnutí uvádějí, že velkou část výdělku investují do bezplatných kursů pro vězně v Indii, Spojených státech a Evropě a do rozvoje indického a jihoafrického venkova. Šrí Šrí vede zjevně jednoduchý život, nevlastní téměř nic, obléká se do spartánsky bílého nebo šafránově oranžového oděvu, a když není na cestách za svými ovečkami po celém světě, přebývá v jednopokojovém domku svého ášramu.
Tento syn sociálního pracovníka ze střední společenské vrstvy získal titul bakaláře přírodních věd na vysoké škole v Bangalúru. Po závěrečné zkoušce pomýšlel na kariéru ve státní bance v Kalkatě. Místo toho se však stal žákem indického duchovního jménem Mahariši Maheš Jogi, jenž v šedesátých letech zavedl v Evropě takzvanou transcendentální meditaci. Šrí Šrí byl brzy pověřen řízením zahraničních operací svého mistra a zde také získal některé užitečné zkušenosti z marketingu a navazování důležitých sociálních kontaktů.
Když se Šrí Šrí osamostatnil, dobře věděl, jak rozšířit informace o svém dechovém programu - pomocí doporučení prominentů, modelek, lidí z podnikatelských kruhů a členů indického parlamentu. Jeho žáci agresivně nabízeli poselství svého guru v indických firmách a později i v cizině. „Umění žít je prastará moudrost přizpůsobená dnešní době,“ prohlašuje K. B. Sešadri, ředitel globálního prodeje softwarové společnosti iFlex Solutions se sídlem v Bangalúru. „Nejde o četbu Písma svatého. Je to praktické učení.“ „Je to také možnost stát se členem klubu, v němž jsou nejen profesionálové moderních technologií, ale také bohatí, slavní a krásní lidé Indie,“ poznamenávají kritikové. „A získat členství je mnohem jednodušší než stát se členem snobského Bangalore Club - postkoloniálního klubu městské smetánky,“ upozorňuje technický konzultant Chirandžit Banerdží. Šrí Šrí oponuje, že Umění žít má mnohem vyšší cíle než jakýkoli společenský klub. „Každý inteligentní člověk prochází duchovním hledáním,“ uvedl v odpovědi na e-mailové otázky, „Umění žít vytváří podmínky pro nasycení tohoto hledání. V dnešním světě nejde o luxus, nýbrž základní potřebu.“ Dokud budou Indie i Silicon Valley chrlit nové a nové softwarové inženýry, Šrí Šrí bude připraven podat jim pomocnou ruku při hledání duchovní cesty.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Zuzana Strejčková, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).