Menu Zavřít

Navigátor bez navigace

17. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Mobil a PDA v jednom potřebuje navíc modul GPS

Možnost otestovat PDA od Asusu, které k Windows Mobile a integrovanému mobilnímu telefonu ještě přidává GPS navigaci, jsem uvítal. Po rozbalení přístroje ovšem přišlo nemilé překvapení. V krabici se sice vyskytoval jak klasický adaptér na připevnění PDA „přícuckou“ na sklo, tak i nabíječka do zapalovače, ovšem po zapnutí přístroje jsem položku GPS a kýženou navigaci hledal marně. PDA totiž umí pouze načíst data z navigačních přístrojů třetí strany. Kdybych stejným způsobem jako nabídku e-mailem četl i reklamu coby zákazník, pocitu napálení bych se zbavoval ještě dlouho.
I přes počáteční zklamání mě přístroj potěšil. PDA s integrovaným mobilem je dnes na trhu dostatek a rozhodně už nejsou takovou vzácností jako před rokem testovaný Fujitsu Siemens Pocket Loox. Přesto má P535 kromě příjemného designu a relativně nízké hmotnosti i slušnou softwarovou výbavu a velmi dobré zpracování.
PDA většinou pohánějí procesory s taktem kolem 400 megahertzů. V případě asusu jde o Intel tikající v rytmu 520 megahertzů, což je skutečnost zodpovědná za bleskurychlou odezvu a slušný aplikační výkon. Většina dnešních přístrojů právě na delší odezvu dost trpí podobně jako smartphony. Samostatnou kapitolou je zapnutí přístroje, kdy některé kousky potřebují až dvě minuty, než naběhnou do provozu. Asus nastartuje za vcelku slušných třicet vteřin. To je sice daleko od toho, co si člověk představuje pod pojmem rychle, ovšem přesto patří v tomto parametru P535 mezi nejlepší. PDA lze rozdělit na tři funkční celky. Nejkompaktnějším je GMS telefon, u nějž je však mnoho možností vylepšení. Sama možnost zasunout do přístroje SIM kartu už totiž nestačí a výrobci PDA by měli reagovat na rostoucí zmlsanost zákazníků. Faktem je, že P535 má něco navíc – alespoň uživatelské profily. Vícepoložkový seznam, psaní SMS, to je vše. Výbava mobilů dosahovala této úrovně tak před pěti lety, a to je v tomto oboru již pravěk. Snad se situace začne měnit k lepšímu s Windows Mobile šesté generace, které nedávno přišly na trh. Asus ve svém PDA používá stále ještě „pětky“, což ovšem nemusí být až tolik na škodu. Windows Mobile 6 jako každý operační systém potřebují určitý čas na vychytání mušek, proto může být ještě alespoň půl roku výhodné používat předchozí stabilní a osvědčenou verzi. Programy v balíku Windows Mobile jsou už notoricky známé. K PDA výrobce přikládá Outlook 2002, což je velmi zajímavý bonus a synchronizační software ActiveSync. V přístroji jsou nainstalované standardní aplikace typu Pocket Outlook coby správce kalendáře, úkolů, pošty, poznámek a kontaktů, dále kalkulačka, správce Java midletů, Download Agent, prohlížeč obrázků a videa, internetový prohlížeč MSIE, Excel Mobile, Word Mobile, Power Point Mobile. Má i MS Voice Commander, umožňující vytvářet hlasové povely k ovládání PDA, Remote Presenter, který díky Bluetooth spojení mezi PDA a notebookem dokáže obstarat dálkové ovládání. To se může hodit například při prezentacích s použitím projektoru. WorldCard Mobile je skenovací aplikace určená ke snímání vizitek a jejich ukládání do databáze. Využívá k tomu vestavěný digitální fotoaparát s rozlišením dvou megapixelů. Další programy se nacházejí poněkud netypicky v sekci nastavení.
Jde o třetí část PDA, tedy blok softwaru, který přidává Asus jako bonusový. Konkrétně jde o Mode Switcher, Asus Status, USB Settings a GPS. Součástí balení je i program Skype, který umožní velmi populární VoIP. Na bonusovém CD je také zálohovací program Spb Backup a několik slev na další aplikace společnosti Spb Software House. PDA od Asusu možná nepatří mezi nejdokonaleji vybavené přístroje na trhu, ovšem celek je dobře funkční. Přístroj má slušnou výdrž na baterii až 200 hodin. V celku bohaté výbavě chybí software pro čtení pdf a propagovaná navigace by se mohla také v balení objevit v podobě map i přijímače. Za patnáct tisíc ale jde o velmi zajímavý kousek.

WT100

Klady
design
výkon
výdrž
dostatek softwaru
zápory
navigace jen z poloviny
nedokonalý telefon

Tabulka
Asus P535
Operační systém - Windows Mobile 5.0 Phone Edition Procesor - Intel PXA270 520 MHz Paměť - 64 MB RAM + 256 MB ROM Displej - 2,8“ TFT LCD QVGA (240 x 320 px) , 65K barev Rozšíření - 1x miniSD Komunikace - GSM/GPRS (900, 1800, 1900 MHz), GPRS Class 10, WiFi 802.11b/g, Bluetooth 2.0+Edhanced Data Rate GPS - čip Sirf Star III, konektor pro externí anténu fotoaparát - 2 mpx, autofokus, LED blesk Baterie - Lithium-Ion 1300 mAh Rozměry - 109 × 59 × 19 mm Váha - 145 gramů Cena - 14.990 Kč + DPH

  • Našli jste v článku chybu?