Menu Zavřít

Návrat biskupa Bruna

12. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Příprava mešního vína podléhá církevnímu dozoru

Přeskočíme nyní ze Znojma na druhý konec vinařské oblasti Morava, a sice do Kroměříže. Když se ve druhé polovině 13. století stala městem, její tehdejší držitel, biskup a rádce Přemysla Otakara II. Bruno ze Schaumburka počal s jejím budováním. Kromě hradu a městského opevnění dal vyhloubit také rozsáhlé vinné sklepy, v nichž se dodnes školí kvalitní a žádaná vína. V roce 1345 udělil císař a král Karel IV. sklepům výsadu připravovat i víno mešní. Od těch časů se pod kroměřížským zámkem připravují vína jednak pro potřebu kléru, jednak také v rámci nabídky do obchodní sítě. Zajímavou skutečností je, že do roku 2002 (nevím, jak tomu bylo dříve, mám na mysli novodobou historii vinařství) nevlastnily sklepy jediný hektar vinohradu. Pracovalo se zde výhradně s nakupovanými hrozny. To ovšem nikoliv na úkor kvality. Sklepy mají smluvně vázány dodavatele snad ze všech koutů Moravy. Součástí smluv byla pravidelná kontrola stavu vinic a důraz na kvalitu dodávané produkce.
Dnes, poté co společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – tak zní její zbrusu nové jméno – vyřešila všechny nešťastné peripetie kolem majetkových sporů, je znovu pevně usazena a na trh dodává sortiment mešních vín šesti odrůd v celkovém množství okolo sto dvaceti tisíc lahví ročně.
Aby produkce vína nestála jen na kupované základně, vysadili Kroměřížští v minulých dvou letech cirka šest hektarů vinic, kde započali s pěstováním vlastních hroznů. Zatímco čekají na první vlastní úrodu, pracují na rozšíření sortimentu a naplnění svého nového poslání. Po létech, kdy nebylo tak striktně uplatňováno, vrátila biskupská konference Arcibiskupským sklepům jako jediným právo připravovat mešní vína. Proto se v portfoliu sklepů objevila při pohledu zvenčí trochu exotická novinka. Víno určené pouze pro církevní liturgické obřady, nazvané po slavném a již řečeném zakladateli zdejších sklepů – Biskup Bruno. Pro běžný trh je nově připravována řada znamenitých vín archivních nabízených pod značkou Vinum exclusive.
Čím se vlastně liší od mešní víno od těch běžných, určených do sklenek hříšníků? Základní podmínkou je použití vysoce vyzrálých hroznů, vína se nesmějí nijak upravovat - ani cukrem - zpracovávají se v přírodním stavu, převážně jako přívlastková. A po celou dobu zrodu takového vína, od zrání hroznů až po lahvování, podléhá jeho příprava církevnímu dozoru.

KL24

Muškát moravský 2003 pozdní sběr, mešní víno
V barvě lehké, světlounké, s brilantní jiskrou. Kytka, intenzivní a široká, vykazuje specifické znaky sorty, totiž znatelný odér stejnojmenné květiny. V pozadí se nepatrně prosazuje hořkomandlový tón. Příjemná, živá chuť, pikantní přítomnou kyselinou, je držena v mantinelech odrůdy. Uměřené množství kyselinek mu dodává espritu a vzletného, přiměřeně dlouhého dozvuku. Prostředně tělnaté, svěžestí přímo překypující, suché a patřičně elegantní víno.

  • Našli jste v článku chybu?