Menu Zavřít

Návrat do New Yorku

7. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zahraničních věcí ČR

CIF24

Ministerstvo zahraničních věcí vyhlásilo soutěž na třetí etapu rekonstrukce České národní budovy v New Yorku. Na stavbu se tedy zřejmě po roční pauze koncem dubna vrátí dělníci. Opravy zchátralého pětipodlažního objektu, který převzal stát před pěti lety od krajanské organizace, provází kromě zpoždění i výrazné navýšení finančních nákladů. MZV odhaduje, že třetí fáze rekonstrukce spolyká až 300 milionů korun, původní propočet na celkovou revitalizaci přitom činil 245 milionů korun. Tato suma však byla přečerpána hned v první fázi oprav, a to o více než 50 milionů korun. Celkem již ministerstvo utratilo 350 milionů korun.
Zakázku na úvodní etapu rekonstrukce získala jihlavská společnost PSJ holding. Jak uvedl ředitel PSJ holding František Vaculík, plynulý průběh brzdila přes osm let stará a zpočátku nedopracovaná projektová dokumentace, kterou bylo nutné postupně nahrazovat množstvím revidovaných výkresů. I proto jeden z pracovníků přirovnal práce v milionovém velkoměstě ke zlému snu. Negativní roli v případu prý sehrála i americká právní specifika a administrativní průtahy. „Největším problémem byly komplikace s vízy pro české řemeslníky. Nemohli jsme využívat osvědčené dělníky, proto jsme byli nuceni najímat místní dodavatele, kteří v mnoha ohledech nebyli schopni dodržet požadovanou kvalitu,“ popsal průběh oprav Vaculík. Firma také uvádí, že musela několikrát pozastavit práce. Z vedlejší budovy proteklo do otevřené stavební jámy velké množství oleje, zakázku prodražilo i odstranění azbestových materiálů, s nimiž se původně nepočítalo.
Druhou etapu přestavby zajišťovala americká firma HM Group Construction and Development.
V národní budově, již mají na základě kupní smlouvy k dispozici krajané za symbolický dolar ročně, bylo zatím zprovozněno první poschodí. Dokončena byla fasáda či vnitřní hrubá stavba. Ve třetí etapě mají přijít na řadu zbylá poschodí a interiéry.
Česká národní budova se nachází na východní 73. ulici. Čechoameričané ji zbudovali v letech 1895 až 1897 jako místo, kde by se mohli scházet a stavbu financovali z dobrovolných sbírek. Dům stál uprostřed „české čtvrti“, kde žily krajanské rodiny, v okolí byly české obchody a restaurace, český kostel i sokolovna. Postupem času se však Češi přestěhovávali a krajanský život v tomto domě skomíral. V nedávných letech pak byla stavba zdevastovaná natolik, že jí hrozilo stržení. Krajané se proto obrátili na svou vlast, aby jim na záchranu přispěla. V roce 2001, po několika letech vyjednávání, zakoupil stát památkově chráněný dům za jediný dolar. Zároveň se ČR zavázala, že ve zrekonstruované stavbě poskytne krajanům jedno poschodí na dobu 396 let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).