Menu Zavřít

Návrat do reality

5. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Fotbalisté v české lize si budou muset zvyknout na nižší příjmy

Recese fotbalového průmyslu, která se již druhým rokem projevuje v západní Evropě, zasáhla i českou ligu. Do finanční tísně se dostal klub v Blšanech, problémům se však v domácí kopané nevyhne nikdo. Fotbal se učí šetřit a první, koho se krize dotkne, budou fotbalisté. Týmy začnou zužovat kádry, přestupovat se bude méně a za mnohem nižší sumy, a fotbalistům, kterým končí smlouvy, se budou obnovovat za méně výhodných podmínek. „Je to důsledek celkové ekonomické situace v zemi. Není možné, aby si fotbal žil nad poměry a stát byl přitom na huntu,“ tvrdí ředitel teplického klubu František Hrdlička.

Došlo i na Spartu.

Nejlépe placeným hráčem uplynulého ročníku české fotbalové ligy byl sparťan Karel Poborský, který - jak uvádějí média - si vydělal dvanáct milionů korun. Když mu měl být v květnu prodloužen kontraktu, prosákly informace, že by mu Sparta plat ráda snížila. „Poborského smlouva je absolutně mimo relace naší ligy. Je logické, že by Sparta v dnešní těžké době tyto peníze platila jen nerada,“ cituje odborný časopis Hattrick hráčova manažera Pavla Pasku. I když minulý týden odmítl Paska potvrdit týdeníku EURO zmiňovanou sumu, je na tomto příkladu vidět, že k zeštíhlovací kúře přistoupil i nejbohatší český klub. Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Jaroslav Vacek vzpomíná, že před třemi či čtyřmi lety si mohl hráč, kterému končila profesionální smlouva, diktovat podmínky, za jakých ji chce prodloužit. Dnes je prý v tomto postavení v lize nanejvýš dvacet fotbalistů. „Fotbalová recese se domácí ligy výrazně dotýká a není všem dnům konec. Smlouvy hráčů až na naprosté výjimky nerostou, také pohyb fotbalistů mezi kluby je mnohem menší,“ řekl Vacek týdeníku EURO. Radek Malina ze sportovní redakce deníku Právo odhaduje, že průměrný příjem hráče v české lize se pohybuje kolem 40 tisíc korun. „V porovnání s platy před dvěma až třemi lety je to zhruba o třetinu méně,“ tvrdí. Malina však připomíná, že například ve Spartě není moc hráčů, kteří by měli roční příjem pod dva miliony korun.

Méně za méně.

Hráčský agent Pavel Zíka, jehož firma Sport Invest zastupuje téměř stovku českých fotbalistů, soudí, že domácí fotbal není tak závislý na příjmech z televizních práv, jako je tomu v atraktivnějších ligách. Připouští však, že peněz do české kopané proudí méně. „V západoevropských klubech se zužují kádry, proto tam také přestupuje méně Čechů za menší sumy než v minulosti. Naštěstí se nám v zimě podařilo otevřít ruský trh, z něhož k nám přiteklo zhruba 200 milionů korun,“ uvedl Zíka pro týdeník EURO. Zíka soudí, že i v českých klubech je vidět snaha o změnu systému odměňování hráčů. „U obnovovaných smluv, nebo u nových kontraktů se fixní složka významně nahrazuje pohyblivou, která se odvíjí od úspěchu týmu. Jsou tam různé bonusy za vítězství, zisk titulu nebo například účast v evropských pohárech. To platí pro svět i pro Česko,“ vysvětluje Zíka. Jeho slova potvrzuje sportovní ředitel Slovanu Liberec František Mysliveček: „Trend pohyblivých složek tady je, hráči dobře vědí, kolik si mohou vydělat za úspěch, například postup do Poháru UEFA, nebo za první či druhé místo v lize.“ „Peníze budou hráči dostávat za zisk něčeho, co dokáže klub zpeněžit,“ dodává k tomu Hrdlička.

Na pracák!

Teplický boss také tvrdí, že i v Česku začne fungovat pojem „nezaměstnaný fotbalista.“ „V sousedním Německu je bez angažmá v současnosti kolem čtyř stovek hráčů, očekávám, že to dorazí i k nám. Není možné, aby tato země měla 32 profesionálních týmů a fotbalem se plně živili i divizní fotbalisté. To neodpovídá ekonomice tohoto státu,“ řekl Hrdlička týdeníku EURO. V Teplicích si v uplynulé sezoně vydělal hráč průměrně milion korun, ale jsou prý i jedinci, kteří brali trojnásobek či více. „Máme tady fotbalisty, kteří si ročně přijdou „jen“ na tři sta tisíc, ale to jsou většinou začínající mladíci,“ vysvětluje ředitel. Kluby a ČMFS proto zvažují, že zavedou systém platových stropů. Vacek říká, že by na mzdy hráčům mělo jít maximálně 50 až 70 procent klubových rozpočtů. Hrdlička říká, že se sedmdesátimilionového teplického rozpočtu, který neobsahuje sumu na rekonstrukci stadionu, připadá na mzdové náklady prvoligového mužstva až 70 procent. „Dosavadní smlouvy musí doběhnout, potom dojde k zúžení stavu takzvaných klíčových hráčů, kteří berou víc než milion ročně,“ plánuje. Zatímco v současnosti má klub takových hráčů čtrnáct, do budoucna uvažuje Hrdlička maximálně o čtyřech „klíčových“ fotbalistech.
Vacek tvrdí, že trend rozpočtových restrikcí půjde ještě dál a dotkne se i velkých klubů – Sparty a Slavie. „Tam by se to projevilo v případě, že kluby nepostoupí do Ligy mistrů,“ říká a má na mysli minimálně 110 milionů korun za postup do základní skupiny milionářské soutěže. Hrdlička upozorňuje, že málokdo v českém fotbale si uvědomuje, že si všichni zainteresovaní budou muset utáhnout opasky. „Fotbal se vrací k normálu, do české reality. Víc než deset let jsme si žili nad poměry, bude to bolet,“ připouští.

WT100

Tab.: Česká špička
(příjmy v domácí lize)
Karel Poborský (Sparta) 12
Václav Koloušek (Liberec) 10
Miroslav Baranek (Sparta) 10
Pavel Horváth (Teplice) 8
Libor Sionko (Sparta) 8
Pavel Kuka (Slavia) 6
Radek Bejbl (Slavia) 6
Pozn.: v milionech korun za rok
Pramen: MF Dnes

Tab.: Juventus vede
(příjmy Čechů v zahraničí)
Pavel Nedvěd (Itálie) 220
Patrik Berger (Anglie) 95
Vladimír Šmicer (Anglie) 75
Jan Koller (Německo) 60
Tomáš Řepka (Anglie) 54
Tomáš Rosický (Německo) 40
Jiří Jarošík (Rusko) 20-30
Pozn.: v milionech korun za rok
Pramen: MF Dnes, Právo

  • Našli jste v článku chybu?