Menu Zavřít

Návrat herního pravěku. Na podzim ho chystá Nintendo i Sega

27. 7. 2016
Autor: youtube.com

Na poli herních konzolí nepatří v současnosti Nintendo ani Sega mezi lídry. Kdysi však obě firmy psaly historii. Na své zlaté časy chtějí zavzpomínat vzkříšením dvou legendárních systémů z herního pravěku. Bitva na trhu videoherních konzolí se tak letos na podzim a během předvánoční sezóny poveze na vlně osmdesátkového retra.

Vzdělávat mladou generaci o historii herních konzolí chtějí Nintendo a Sega pomocí systémů z osmdesátých let: Nintendo Entertainment System (NES) a Sega Mega Drive.

Systém NES spatřil světlo světa v roce 1983 v Japonskuk a s 60 miliony prodaných kusů je nejúspěšnější osmibitovou herní konzolí na světě. Sega Mega Drive v Japonsku měla premiéru o tři roky později. Na rozdíl od NESU však hráčům nabízela lepší grafiku. Disponovala totiž šestnáctibitovým mikroprocesorem.

Jako Nintendo Classic Mini NES chce Nintendo uvést konzoli na trh v menším provedení v listopadu s třicítkou předem nainstalovaných her. Jeho cena by podle dostupných zdrojů neměla přesáhnout dva tisíce korun.

Jednou z her, které si na nové konzoli od Nintenda zahrajete, je i stařičká Castlevania. (Video: YouTube)

Systém NES oslavil loni v říjnu třicetileté výročí vstupu na americký trh. Letos zase slaví výročí Sega. Proslulé postavičce ježka Sonika, hlavnímu hrdinovi mnoha jejích videoher, letos bude 25 let. Kromě nové videohry ze série Sonic the Hedgehog se Sega rozhodla na Sonikovu počest vzkřísit i originální herní systém Mega Drive, kterému ježek udělal jméno.

Na evropský trh by měl v menším provedení Mini Mega Drive dorazit ve stejné době jako Classic NES spolu s osmdesátkou zabudovaných her. Kromě toho do něj ale bude možné zapojovat i původní herní kazety/cartridge.

Jak ale uvádí některé zdroje, nebude Mini Mega Drive podporovat v současnosti nejvíce rozšířené HDMI rozhraní, což jeho používání může běžným uživatelům tak trochu zkomplikovat. Systém totiž půjde připojit pouze přes stařičké AV rozhraní či redukci.

Ježek Sonic slaví pětadvacátiny. Sega je oslaví novou konzolí. (Video: YouTube)

Ačkoliv v minulosti Sega a Nintendo svým přínosem na poli vývoje herních systémů prošlapávaly cestu i konkurenci, dnes stojí ve stínu úspěšnějších společností.

Konec legendy

Poslední vydanou konzolí Segy byl neúspěšný Dreamcast v roce 1998, který měl společnosti poskytnout konkurenční výhodu nad jejím novým rivalem Sony. Po vydání Playstationu se však Dreamcast vzhledem ke své nedostačující technické úrovni začal propadat. Sega se z toho nevzpamatovala a výrobu domácích herních konzolí zastavila.

Nintendo se ani s nástupem Playstationu a Xboxu od Microsoftu z trhu nestáhlo. Z velké části se však orientuje na kapesní systémy. Jediným produktem, který na trhu velkých konzolí má, je WiiU. Ten však v konkurenci s konzolemi Xbox a Playstation nejnovější generace neslaví valné úspěchy.

Za Sony a Microsoftem v současnosti zůstává Nintendo o jednu generaci konzolí pozadu. Naděje fanoušků jeho her se nyní ubírají směrem k plánovanému vydání nové konzole Nintendo NX. Té by se měli dočkat již příští rok. Podle neověřených zdrojů se bude jednat o hybrid mezi přenosným mobilním zařízením a tradiční konzolí, kterou lze připnout k televizoru.

Co si zahrajete?
V rámci předem instalovaných her se Nintendo i Sega snaží nabídnout hráčům všechny zásadní tituly, které oběma konzolím v dobách jejich největší slávy dělaly dobré jméno. V nabídce Mini Mega Drive tak lze kromě několika dílů ježka Sonika nalézt například první tři díly bojovky Mortal Kombat, mlátičky Golden Axe či Streets of Rage. Ve třicítce her pro nový NES zase Nintendo nabízí legendární skákačku Castlevania, rpg hru The Legend of Zelda či všechny díly Super Mario Bros.
Přečtěte si, jak jsou na tom pokémoni a muslimové:

Fatva nad pokémony. Saudi zakázali „darwinistickou“ hru

 Mobilní hra Pokémon GO

Dále čtěte:

Retro digi hry! Vzpomínáte na Jen počkej, zajíci?

ebf - tip - debata

Nintendo jede na vlně. Pokémony vyšle do 200 zemí

Netradiční posily. Fotbalové kluby angažují "pařany"


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).