Menu Zavřít

Návrat k přírodě

15. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Biovína mohou chutnat svěže a krásně

Zdání, že Francie přestala hrát hlavní roli na globální vinařské scéně, je opravdu jen zdáním. Tak jako vždy v minulosti i nyní má světu co říci. Naposledy v oblasti organického nebo, chcete-li, ekologického či přírodě blízkého vinohradnictví. Organické pěstování je pěstováním přirozeným, spoléhajícím na přírodní autoregulaci. Znamená především vyloučení chemie z pěstebního procesu. Zelené hnojení nebo použití chlévské mrvy, žádné nebo jen minimální množství nejnutnějších postřiků. V takto pěstovaných hroznech se projeví koncentrovaný, ryzí odraz terroiru, jsou prosty všech nepůvodních prvků, představují optimální surovinu k přípravě atraktivních vín. Tento způsob práce se přenesl i do sklepů. Vína kvasí spontánně, nejsou filtrována, čiří se samovlnou sedimentací. Jediným zásahem chemie je stopové množství síry použité před samotným lahvováním. Přestože je návrat k přírodnímu zemědělství stále diskutovanějším tématem, až na pár výjimek nemáme mnoho příležitostí se s organickými víny neboli biovíny setkat. Tuzemská produkce neskýtá moc možností a ty, které jsou k dispozici, příliš nepotěší. Společnost IconWines připravila v rámci svých dovozních aktivit zatím u nás neviděnou a velezajímavou vinařskou přehlídku. V Červené tabulce přestavila veřejnosti na tři desítky organických vín od osmi producentů, především z oblasti Rhôny. Yann Rohel, průkopník přípravy přírodních vín a majitel jednoho ze sklepů, kde se produkují - Vinumentis - se k věci vyjádřil stručně a výstižně: „… nejsem proti chemii, ale proti jejímu automatickému a zbytečnému nadužívání. Je čas se vrátit zpět k hroznům.“
Dnešní dva dva vzorky, které byly všeobecně označeny za velmi zdařilé, pocházejí z portfolia IconWines.

KL24

Domaine La Motagnette 2004 Côtes-du-Rhône - Les Vignerons D´Estezarques. Víno hluboké nachové barvy, na které zprvu zarazí ne zcela brilantní jiskra. Vše vysvětluje dodatek „non filtré“ na etiketě. Mimořádně hutný buket plný ovoce v až kompotovaném výrazu, oslnivý podklad hroznu a hlavně délka a plnost, takové je stigma, jímž se představí. Chuť předkládá širokánský koberec jednotlivých elementů, z nichž vyniká opět ryzí punkt ovocitých valérů. Zcela patrný je otisk terroiru, čirá přírodní kompozice a předlouhý, optimistický až jásavý výraz. Překvapivý poznatek, jak svěže a krásně může chutnat ekologické víno.

Domaine Chapoton 2004 Côtes-du-Rhône. V granátové hlubině vína prorážejí vzhůru ostrůvky pomerančových tónů. Buket sestává krom bobulového ovoce a tmavých peckovin snad ze všech vůní, co jich nabízí zemědělská usedlost. Je obsažný, široký, s jadrným zakončením. U chuti překvapí její šíře a intenzita, dominuje švestkový nádech ve vysokém stádiu nazrání, podložený stopičkou pecky s trochu důrazným, lehýnce tříslovitým závěrem. Opět překvapující je dlouhý, veselý dozvuk, plný a nezměrně potěšující s ušlechtilým podtextem.

  • Našli jste v článku chybu?