Menu Zavřít

Návrat po roce

12. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zahraničí chce na podzim vyslat do Bagdádu druhou várku poradců

Po pauze trvající déle než rok vyrazí na irácká ministerstva další várka českých expertů. Ministerstvo zahraničních věcí již zahájilo jejich „nábor“. Čeští odborníci mají v Bagdádu pomáhat při rekonstrukci země a zároveň dlouhodobě podporovat tuzemské firmy v jejich pronikání na irácký trh. Úřad Cyrila Svobody má ale jednu podmínku: pokud jsou zájemci o práci v Iráku členy statutárních orgánů jakýchkoli firem, musí na tyto posty ještě před odletem rezignovat.

CIF24

Závistiví úředníci.

První vyslání českých odborníků do Iráku těsně po válce skončilo velkou ostudou. Ministerstvo zahraničí totiž všechny experty ještě před skončením jejich smluv stáhlo narychlo do Prahy, údajně z bezpečnostních důvodů. Rozvědka prý zachytila „nějaké znepokojivé signály“. Ve skutečnosti šlo ale o něco zcela jiného: úředníci některé experty podezřívali z toho, že podvádějí stát. Prý se nesnažili hájit české zájmy, ale naopak získávali kontrakty pro své vlastní firmy. Takže experti „dostali padáka“. „Ministerstvo prostě nechce riskovat, že se později ukáže, že stát v Iráku někomu ušetřil náklady,“ komentoval tehdy celou událost pro týdeník EURO náměstek ministra Jan Winkler, který vedl koordinační tým pro Irák. Ministerské spekulace se ovšem nepotvrdily, experti zůstali „čistí“. Hodně z nich si dodnes myslí, že úředníci jim záviděli jejich „rychlou kariéru“ (do Iráku byli vysíláni jako vládní radové) a vysoké platy – vyšší než platy diplomatů, kteří v oblasti působili. Někteří z vyhozených odborníků se do Iráku přesto vrátili, ovšem už ne ve službách státu, ale soukromých firem, nebo dokonce cizích vlád.
Například hydrogeologa a bývalého státního experta Jaroslava Reifa poslalo zpátky na jih Iráku několik soukromých firem vedených jeho mateřským Geotestem Brno. Reif hledá v oblasti mezi Basrou a irácko-kuvajtskou hranicí zdroje závlahové vody a také zkoumá znečištění areálu baserské rafinerie ropnými látkami. Diplomatický pas od ministerstva zahraničí už nemá. Na ministerstvu průmyslu a obchodu, které mělo pro experty větší pochopení, „vyškemral“ alespoň anglicky psaný doklad o tom, že je manažerem státem podporovaných projektů. „Ale kdyby mě tam neznali z doby, kdy jsem byl expert z ministerstva zahraničí, měl bych smůlu, nikam bych se nedostal,“ říká Reif. Oproti tomu vystudovaný jaderný inženýr František Fuksa vyrazil po ukončení spolupráce s českým ministerstvem zahraničí do Iráku jako expert britské vlády. Přihlásil se totiž do konkurzu, který vyhlásila britská agentura pro mezinárodní rozvoj DFID (Department for International Development), a vyhrál. Teď staví v Iráku elektrárny a dohlíží i na výběr dodavatelů a přidělování britských peněz. Jeho chloubou je plynová elektrárna u města Samawa, asi 280 kilometrů severně od Basry. Projekt je těsně před dokončením.

Druhá vlna.

Hydrogeolog Reif dostal v polovině dubna dopis z ministerstva životního prostředí. Psal mu ředitel odboru globálních vztahů. Ministerstvo zahraničí prý „ve snaze podporovat rekonstrukci iráckého hospodářství a zároveň dlouhodobě podporovat české společnosti při pronikání na irácký trh“ plánuje vyslání skupiny českých expertů pro působení v irácké státní správě. „Odepsal jsem, že mám zájem,“ řekl Reif, „a hned jsem jim poslal potřebné materiály a životopis. Vyrazit bychom měli snad někdy na podzim.“ Fuksu ani další experty – například Ludvíka Cimburka, který působil na ministerstvu obrany nebo Danu Baschovou (školství) – zatím žádný vládní úřad neoslovil.
Na výběr lidí do expertního týmu je ale ještě poměrně dost času. Ministerstvo zahraničí zatím nestanovilo definitivní termín odjezdu. „Bezpečnostní situace v Iráku se postupně zlepšuje, avšak stále ještě není vhodná pro okamžité vyslání expertů. Pokud nenastanou další komplikace, lze očekávat vyslání v období září-říjen 2005,“ uvádí se v ministerském materiálu.
Čeští odborníci mají v Iráku pracovat jako poradci přímo na jednotlivých vládních úřadech. Platy (patnáct až 20 tisíc korun) a speciální náhrady „zvýšených životních nákladů“ (2200 až 3500 amerických dolarů) včetně letenek bude platit česká strana. Ubytování, ochranu, dopravu v Iráku a spojení s Prahou zaplatí Iráčané. V Bagdádu by specialisté měli zůstat dvanáct měsíců. Pak se uvidí, co dál.
Ministerstvo zahraničí si stanovilo podmínky, podle nichž experti musí mít české občanství, vysokou školu, čistý trestní rejstřík, negativní lustrační osvědčení, doklad o zkoušce z angličtiny nebo arabštiny, lékařské potvrzení o zdravotním stavu a souhlas s provedením bezpečnostní prověrky na stupeň „důvěrné“.
Každý z odborníků navíc musí ministerstvu odevzdat čestné prohlášení o rezignaci na místa ve statutárních orgánech firem.
Stát zatím o projektu oficiálně žádné bližší informace nezveřejnil. „Ještě není nic rozhodnuto. S experty jednáme, byli bychom rádi, kdyby tam mohli odjet a pracovat přímo na iráckých ministerstvech,“ řekl týdeníku EURO mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. „Záleží ale na bezpečnostní situaci v Iráku,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?