Menu Zavřít

Názory odjinud: Jaguar znamená pro Slovensko investici desetiletí

12. 8. 2015
Autor: CC BY 2.0: Land Rover MENA; Flickr.com

Za investici desetiletí označil slovenský tisk předběžnou dohodu mezi britskou automobilkou Jaguar Land Rover (JLR) a slovenskou vládou o výstavbě nové továrny na Slovensku. Země podle medií posílí svou pozici automobilové velmoci, již v současnosti Slovensko v přepočtu na obyvatele vyrobí nejvíce aut na světe.

„Pokud by na začátku tohoto roku někdo řekl, že na Slovensko přijde další automobilka, asi by byl považován za poloblázna. S okolními zeměmi jsme v posledních měsících prohráli vícero soubojů o větší investici a i naše konkurenční výhoda se postupně vytrácela,“ napsal deník Hospodárske noviny, který rozhodnutí JLR o investici na Slovensku označil za poměrně překvapivé.

Upozornil rovněž, že Slovensko, kde již v současnosti mají své továrny tři automobilky, bude ještě závislejší na výrobě aut, ale na průmysl je země prý odkázaná.

„Předběžná dohoda Jaguaru Land Rover se slovenskou vládou vybudovat automobilku u Nitry je přelomová. Porazit ve hře o investici desetiletí Polsko a Česko je rovněž přelomové,“ uvedl list Pravda, podle kterého se Slovensko postupně stalo automobilovou velmocí a v zemi se vytvořila fungující síť desítek subdodavatelů pro automobilky.

Obsadí nová místa dělníci z ciziny?

Za klíčovou označil deník skutečnost, aby JLR zaměstnal na Slovensku co nejméně cizinců. Dodal, že varováním je situace z roku 2008, kdy na Slovensku klesla míra nezaměstnanosti pod hranici deset procent a dělnické profese začali obsazovat Rumuni či Ukrajinci.

Slovenský tisk připomněl, že zatím není znám plánovaný objem investice JLR a ani výše státních pobídek. Podle nepotvrzených informací by automobilka mohla vynaložit na postavení nové továrny na Slovensku kolem 1,4 miliardy eur a z proinvestované částky získat asi čtvrtinu od státu v podobě investičních pobídek.

Denník N napsal, že pobídky pro jihokorejskou automobilku Kia Motors a francouzský koncern PSA Peugeot Citroën, které v minulosti postavily své závody na Slovensku, byly výrazně nižší. Na Slovensku vyrábí vozidla také automobilka Volkswagen.


Čtěte také:

CIF24

Bude v Česku další automobilka? Stavbu továrny prý zvažuje Jaguar

Nová továrna Jaguaru má vyrůst v Polsku, země nabídla nejlepší podmínky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).