Menu Zavřít

Ne arbitráž, chtějí smír

20. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Televize

PRAHA (zdf) – European Media Ventures (EMV) požaduje náhradu za znehodnocení investice do televizní stanice TV3, kterou v letech 1999 až 2002 provozovala. Oznámení o existenci sporu lucemburská firma doručila státu minulé pondělí 17. února. Dnem podání běží šestiměsíční lhůta, během níž by společnost ráda našla se státem smírné řešení sporu. Ještě loni v listopadu přitom podle deníku Financial Times plánovala firma EMV pohnat Česko před mezinárodní arbitráž.
Škoda EMV ve výši zhruba šestnácti milionů dolarů zahrnuje pořízení technologie, programu, vysílacích poplatků, ale i mzdy či nájmy související s provozem TV3. Lucemburčané vlastnili stejnojmennou akciovou společnost, která ale nebyla držitelem licence. Tu kontroloval Martin Kindernay. Diana Dobálová z Best Communications, která firmu mediálně zastupuje, uvedla, že EMV zaplatila milion dolarů k úhradě Kindernayových dluhů. Investici firmy znehodnotila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poté, co Kindernayovi odsouhlasila převod licence nikoliv na lucemburskou firmu KTV, ale naopak na jeho českou společnost RTV Galaxie (EURO 42-43/2002). Rada tvrzení EMV odmítá s tím, že zvolila jen jednu ze dvou možných variant, kterou si investoři s držitelem licence ujednali.
Některé zdroje navíc tvrdí, že EMV nárokuje přemrštěně vysokou škodu. Martin Kindernay sám říká, že firma přišla o své investice především vinou nehospodárného chování českého managementu. K žádosti týdeníku EURO o podrobnější informace ohledně struktury celkové investice se firma EMV do uzávěrky nevyjádřila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).