Menu Zavřít

(Ne)sbíráme po evropsku

30. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Systém likvidace elektrospotřebičů diskriminuje tři ze šesti kolektivních systémů

Česko překročilo svůj závazek Evropské unii posbírat na osobu a rok čtyři kilogramy elektroodpadu. Nikdo se však nepozastavil nad tím, že se tak děje za diskriminace tří ze šesti kolektivních systémů zřízených za účelem organizování sběru a recyklace. Tři oslavující kolektivní systémy Elektrowin, Asekol a Ekolamp vskutku dosáhly velkých úspěchů, když dokázaly zvednout odběr použitých elektrozařízení ze 17 tisíc tun v roce 2006 na více než dvojnásobek v roce 2008, když za tak krátký čas vybudovaly 6911 sběrných míst a zabezpečily mobilní svoz ze 4143 obcí. Velký úspěch byl korunován 3,4 posbíraného kilogramu na osobu a rok.
Na splnění sběrového závazku to však nestačilo. Přestože právě tyto tři firmy inkasovaly všechny poplatky na likvidaci starých spotřebičů, které kupující zaplatili při pořízení spotřebičů nových. Závazek mohl být splněn jen s přispěním ostatních tří systémů, jimž stát svou vyhláškou nepomohl ani ke koruně, a dokonce jim bránil a dodnes brání v zápisu nových povinných osob, tedy dovozců a výrobců elektrozařízení, kteří chtějí využívat jejich služeb. Přitom právě pouze povinné osoby financují mnohem levnější sběr u těchto tří zbylých systémů – Remy, Retely a OFO Recyclingu. Navzdory diskriminačním podmínkám tyto tři firmy dohromady přispěly do celkové bilance sběru takřka kilogramem na osobu a rok a pověst Česka zachránily.
Nerovné podmínky ustavil proti doporučení své rozkladové komise někdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Poplatek za likvidaci starých spotřebičů se má podle dosud platné vyhlášky vybírat až do roku 2013, u lednic do roku 2015. Není tedy pravda, že si spotřebitel předplácí budoucí recyklaci zakoupeného zboží, jak uvedly v televizi zástupkyně systémů Asekol a Ekolamp. To již je povinností povinných osob v rámci ceny výrobku, alespoň v tom jsou si kolektivní systémy rovny. Všichni při koupi povinně platíme za kulturní a ekonomickou likvidaci starých křápů. Ale peníze na jejich sběr dostává jen jeden, a druhý ne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).