Menu Zavřít

Nebezpečí pod vodou

10. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Po zemětřesení v Asii, které přerušilo podmořské kabely, odvětví dostalo varování

Opravářská loď Tyco Durable, dlouhá 140 metrů a směřující na jih z Japonska, se 31. prosince ocitla něco přes tři kilometry nad pacifickým oceánským dnem, kde před několika dny přerušilo zemětřesení osm kabelových systémů, tvořících většinu životně důležitého telekomunikačního spojení pro Asii. S pomocí navigačního zařízení, které určilo polohu havárie, mohla posádka spustit speciální víceramennou kotvu. Lokalizovala dvanácticentimetrový kabel, zachytila ho a vytáhla na hladinu. Členové posádky Durable očekávali, že naleznou druhý konec poškozené linky v příštích několika dnech a inženýři budou moci spojit přerušení novou částí kabelu a obnovit komunikační spojení.
Těmito manévry začaly opravy jednoho z největších výpadků v historii telekomunikačního průmyslu. Po zemětřesení 26. prosince se v blízkosti Tchaj-wanu sesuly skály a vyřadily kabely z činnosti. Jako domino padly telefonní a internetové sítě Tchaj-wanu, Číny, Jižní Koreje, Japonska a Indie. Miliony hovorů se nemohly uskutečnit, nesčetné webové stránky se neotevřely a nemohly být uzavírány online obchody s akciemi. Oprava jednoho přerušeného spojení stála pět set tisíc až dva miliony dolarů a bude trvat pravděpodobně měsíc, než budou všechny kabely zprovozněny.

Rostoucí ceny.

Přes veškeré nadšení z vysokorychlostního připojení, broadbandu, Wi-Fi a mobilních sítí tato nehoda odhaluje, že světová data jsou velmi závislá na podmořských kabelech, vinoucích se kaňony mořského dna, kde jsou vystaveny rybářským sítím, lodním kotvám a zemětřesením. Nebezpečí je největší v Pacifiku, seismicky nejaktivnější části Země. Čína se stala dílnou světa, Indie softwarovou Mekkou - Asie je na vzestupu a provoz na síti explodoval. Podmořské sítě na to nejsou dodnes připraveny. „Asie má nedostatek kapacity,“ říká Todd Underwood, výkonný šéf společnosti Renesys, která monitoruje sítě, „jde o dlouhodobý úkol a ovlivní to mnoho globálních společností.“ Nehoda nastala v době, kdy se značně zvýšila komunikační kapacita kvůli stále novým internetovým stránkám. Ceny za transpacifický přenos stoupají poprvé za pět let. Měsíční pronájem linek vyskočil z deseti na dvacet pět procent za poslední rok v závislosti na trase, uvádí TeleGeography Research Group, která sleduje podmořské kabelové trendy. „Období rychlého cenového vývoje je u konce ve většině Asie. V příštím roce bychom mohli zaznamenat přiměřené růsty cen,“ říká analytik Stephan Beckert z TeleGeography. Předpovídá růst od pěti do deseti procent.
Pomoc je na cestě, ale zabere to ještě nějaký čas, než se dostaví. Tři operátoři pracují na hlavních transpacifických systémech. Dva mají dokončit práci koncem roku 2008, třetí pak v roce 2009. Takové projekty stojí od 500 milionů do 1,5 miliardy dolarů a často je financují konsorcia.

Ohnivý prstenec.

Jeden z těchto nových pacifických systémů je součástí obrovského globálního díla v hodnotě 1,5 miliardy dolarů, které má spojit 60 zemí a buduje ho indický FLAG Telecom. „Stavíme globální informační dálnici. Opatříme svět vláknovými okruhy, takže budete mít mnoho možností spojení a dostatečnou pružnost,“ říká výkonný šéf FLAG Punit Garg.
Kladení podmořských kabelů je monumentální proces. Po vyhledání míst pro pozemní stanice, studiu geologie mořského dna a stanovení rizik určí inženýři trasu. Společnost Corning dodá skleněná optická vlákna například firmě Tyco Telecommunications, která je uzavře do kovového pouzdra. Gigantické špulky kabelů, zesilovače, které přenášejí signály na velké vzdálenosti, a další příslušenství se naloží na speciální lodě zařízené na ukládání kabelů. Celé měsíce budou lodě ukládat kabely na mořské dno. Na místech s velkým provozem použijí inženýři roboty k vyhloubení výkopů na ochranu kabelů před nevyzpytatelnými kotvami a rybářskými sítěmi. Posádka pak vytáhne konce kabelů z vody a připojí je k pozemním stanicím.
Dokud se tento kabelový systém nezprovozní, telekomunikační plánovači se obávají příštích velkých zemětřesení v Pacifiku. Porovnávají mapy oblastí geologických zlomů s trasami kabelů a je zřejmé, že téměř všechny kabely procházejí přes jedno či více takových míst. „Toto je velmi aktivní území. Je to ohnivý prstenec, kde se zemětřesení koncentrují,“ říká Randy Baldvin, geofyzik z Geological Survey v Goldenu v Coloradu. Ročně bývá v průměru osmnáct velmi silných nebo velkých zemětřesení a značná část z nich právě v Pacifiku.
Operátoři, budující nové kabelové systémy, si ohrožení v důsledku zemětřesení uvědomují a dělají vše pro to, aby se mu vyhnuli. Nová asijsko-americká brána z jihovýchodní Asie do USA je vedena jižně od nejaktivnějších seismických zón. Trasa Transpacific Express, kterou buduje Verizon Communicatoins s dalšími pěti asijskými partnery včetně China Telecommunications, těží z novinek v podmořském inženýrství. Tradiční systémy, vedoucí přes oceán, jsou smyčky tvořené dvěma kabely, obvykle mnoho kilometrů vzdálenými. Transpacific Express použije zvláštní systémy, které zaručí navýšení na tři smyčky a spojení všech v rozvodných stanicích na pobřeží. To usnadní přesměrování provozu, bude-li přerušeno vedení.
Experti tvrdí, že tchajwanská nehoda by mohla přesvědčit všechny operátory, aby udělali více pro přípravu na zemětřesení. Nestačí mít různé trasy a pak je vyvést na břeh ve stejném místě, a to zejména v tchajwanském případě, kde se překonávají geologické zlomy. „Hlavní ponaučení spočívá v tom, že se zjistí linie geologických zlomů a vsadí na různá geografická prostředí, abychom se vyhnuli několika přerušením,“ říká Stig L. Nillson, ředitel elektrického provozu poradenské inženýrské společnosti Exponent, která sídlí v Menlo Parku v Kalifornii.

CIF24

Rychlé opravy.

Je tu však ještě jedno ponaučení: globální telekomunikační síť je skutečně velmi pružná, přestože čelí takovým ochromujícím úderům. Během dvanácti hodin po sesunu podmořských skalisek byly alespoň částečně zajištěny služby na nejvíce poškozených sítích. A to díky přesměrování spojení na pozemní a mořské trasy vedoucí přes Evropu do USA.
Indie se zaměřila především na spolehlivost telekomunikací, značně totiž sází na call centra a internetové softwarové obchody a nemůže si dovolit být offline delší dobu. To pomáhá Indii vyhnout přerušením spojení, která pocítili na Tchaj-wanu a v Číně. Výzkum společnosti NASSCOM, softwarové obchodní organizace, zjistil, že pouze jednu velkou společnost postihl velký výpadek, a to na osm hodin. Další velké firmy byly postiženy jen málo. Díky spuštění zesílených telekomunikačních služeb a použití čtyř oddělených kabelových systémů, které ústí na pobřeží v různých indických městech. V telekomunikační síti spočívá totiž síla stejně jako v ostatní lidské činnosti v různosti.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).