Menu Zavřít

10 nejnebezpečnějších aerolinek světa. Těmhle se raději vyhněte

30. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nejnebezpečnějšími aerolinkami na světě jsou severokorejské Air Koryo. Vyplývá to z hodnocení australské společnosti Airline Ratings. Mezi deseti nejhůře umístěnými leteckými společnostmi jsou i tři nepálské a tři indonéské.

Air Koryo je jediná letecká společnost v KLDR. Pokud se chcete dostat do této izolované země, moc jiných možností nemáte. Musíte se přitom připravit na nepříliš komfortní zážitek. Poslech propagandistických písní, kapající klimatizace či nekvalitní jídlo – to vše budete muset přetrpět. Navíc často ve strojích, které slouží už pět dekád.

V roce 2014 dostala Air Koryo ve sledovaném a respektovaném hodnocení agentury Skytrax jednu hvězdičku, jako jediná z 681 sledovaných světových aerolinek. Letadla severokorejských aerolinek nesmějí kvůli nesplnění bezpečnostních standardů létat do zemí Evropské unie. Lety odbavují hlavně do Číny a také do ruského Vladivostoku.

Nejnebezpečnější aerolinky světa:

Podle některých cestujících je ale špatná pověst Air Koryo až přehnaná. Služby v jejích letadlech jsou sice špatné, z bezpečnostního hlediska ale nemá letecká společnost velké problémy.

Druhými nejhoršími aerolinkami na světě jsou podle hodnocení Airline Ratings surinamské Blue Wing. Podobně jako Air Koryo nesmějí létat do zemí EU. Z blacklistu byly ovšem už na čas odstraněny a od roku 2007 pro ně zákaz neplatil. To ovšem trvalo jen tři roky. Během té doby měla letadla Blue Wing tři nehody a od té doby už v EU znovu přistávat nemohou.

Mezi desítku nejhorších aerolinií patří i tři z Nepálu: Nepal Airlines, Yeti Airlines a Tara Air. Do jejich hodnocení se promítají i těžké podmínky, ve kterých operují. Některé lety totiž míří do náročných horských terénů.

Nejnebezpečnější aerolinky světa
Název Země Hodnocení bezpečnosti
Air Koryo KLDR *
Blue Wing Surinam *
Nepal Airlines Nepál *
Trigana Air Indonésie *
Yeti Airlines Nepál *
Tara Air Nepál *
Sriwijaya Air Indonésie * *
Airlines PNG Papua Nová Guinea * *
TransNusa Indonésie * *
Ariana Afghan Airlines Afghánistán * *

Zdroj: Airline Ratings

CIF24

Dále čtěte:

Letenka za dvě koruny: Aeroflot láká ruské fotbalové fanoušky

Aerolinky Niki získá zpět jejich zakladatel Lauda

22 dalších otázek o cestování letadlem. Opravdu nemám po přistání tleskat?

 Letadlo Emirates A380 přistává v Praze


  • Našli jste v článku chybu?