Menu Zavřít

Nebývalý zájem o vykuřování skleníků

26. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Státu opět unikají spotřební daně za některé tabákové výrobky

Fantazie při hledání cestiček k daňovým únikům je v Česku stejně nezměrná jako neochota ministerských úředníků a celníků s tím něco dělat. Další z mnoha příkladů potvrzujících tuto současnou českou realitu se týká cigaret. Těch se v roce 1999 se v Česku prodalo 21,5 milionu kusů. O rok později to bylo již jen 17,4 milionu. Že by se Češi nechali přesvědčit protikuřáckými kampaněmi? „To rozhodně ne. Jen se vedle neproclených cigaret začaly kouřit také vietnamské tabáky, které si lidé doma ubalovali do cigaret. Tyto tabáky, deklarované jako dýmkový tabák, nebyly prakticky zatíženy spotřební daní,“ řekl týdeníku EURO zasvěcený muž působící v tabákovém průmyslu, který si nepřál být jmenován. Ministerstvo financí však tuto fintu poměrně brzy prohlédlo a zatížilo v srpnu roku 2001 dýmkové tabáky - a pro jistotu i tabákový odpad - stejnou daní jako cigaretové tabáky ve výši 440 korun za kilogram. Dopad se projevil již v roce 2001, kdy se spotřeba cigaret zvýšila o milion kusů a loni státní správa zaznamenala 19,1 milionu prodaných, a tudíž i zdaněných cigaret. Stále je to ale o více než dva miliony méně než v roce 1999.

Česká cesta.

Není divu. Cizinci si u některých hraničních přechodů dále kupují cigarety, které buď ani nejsou uvedeny v Cenovém věstníku ministerstva financí a nesmějí se na našem trhu vůbec objevit, nebo evidentní padělky z Číny či pašované cigarety s ukrajinskými kolky. Češi po vietnamských tabácích odhalili další možnosti a opět si balí cigarety z tabáku s nulovou spotřební daní a minimální celní sazbou. V internetové nabídce některých velkoobchodů, například Velta Plus Tobacco z Karlových Varů, Folly z Litoměřic nebo Rojal z Uherského Brodu, lze najít sáčky s tabáky Golem nebo César, oba třikrát levnější, než jsou jakékoliv jiné značky včetně vietnamských. Folla je dokonce nabízí v kategorii „levné pro balení“. Jak je to možné? V České republice snadno. Stačí poslat Generálnímu ředitelství cel (GŘC) žádost o „Závaznou informaci o sazebním zařazení zboží“ a příslušný vzorek.

Nulová sazba.

Takovou žádost zaslala v květnu roku 2001 na nejvyšší celní úřad firma Tobacco Comfort z Olbramovic, která vyrábí tabák Golem. Po mnohaměsíčním zkoumání v březnu roku 2002 Generální ředitelství cel odpovědělo. Vydalo závaznou informaci, v níž mimo jiné uvedlo: Rozborem vzorku výrobku, který provedla celně technická laboratoř, bylo zjištěno: Jedná se o odřapíkovaný tabák typu Virginia, který není možno kouřit; nejedná se o tabákový odpad (důležitá informace, protože tabákový odpad je zatížen daní – poz. red.); vůně slabě tabáková; při pokusech o zhotovení modelové cigarety bylo zjištěno, že cigaretu nelze zhotovit; předložený vzorek nelze kouřit ani v dýmce. Co tento závěr znamená? Zlomky tabákových listů nelze zařadit do žádné spotřební daní zatížené kolonky. Daň se tedy rovná nule. Platí se jen DPH a clo. Nutno dodat, že Golem směs Extra je jediným z „nehumánních tabáků“ (česky řečeno neurčených ke kouření), který tuto závaznou informaci GŘC má. Dovozce ji totiž obvykle ani nepotřebuje. Stačí, když do celní deklarace napíše, že jde o surový nezpracovaný tabák, který spotřební dani nepodléhá. Je tu však riziko. Ministerstvo financí může později jeho prodej zpochybnit a daň doměřit. Protože jsou ve hře milionové částky, je prodej takového tabáku bez oficiálního celního nálezu vysoce riskantní.

KL24

Slovo odborníka.

Dovozce tabákových výrobků a soudní znalec Robert Kafka z Kutné Hory se certifikátem celníků samozřejmě pojistil. Pak mohl pro některé pochybující odběratele rozmnožit vlastní distributorské prohlášení, že Golem směs Extra byla řádně proclena i zdaněna při dovozu v rámci celního řízení. V tom má nepochybně jako zkušený expert, který se pohybuje kolem tabáku sedmnáct let, pravdu. Na otázku týdeníku EURO, zda může prodej tabáků Golem a Cesar mít vliv na snížení prodeje cigaret v Česku, odpověděl: „Je lehké vysledovat souvislosti mezi zvyšováním daní ze strany státu, potažmo cen od majoritních výrobců a odklonem spotřebitelů k možnostem, které jsou levnějším naplněním jejich vášně. Na surovinu, kterou dovážím a dále distribuuji pod obchodním názvem Golem směs Extra, je samozřejmě stanoveno clo, ale je pravdou, že tato surovina není zatížena spotřební daní. To je běžné, neboť suroviny touto daní v civilizovaných zemích zatíženy nebývají.“ Finanční ředitel firmy Reemtsma v České republice Richard Vavřík však oponuje: “Evropská unie daní vše, co slouží ke kouření, i když to není tabák. Pokud by si lidé dělali cigarety ze sena nebo fíkových listů, tak se také zdaní. S tím počítá i návrh nového českého zákona, v němž stojí, že zdanění podléhá i tabák, který obsahuje i jiné látky než tabákové.“ Nezdaněný tabák, přesněji řečeno tabák nezatížený spotřební daní 440 korun za kilogram plus pět procent z prodejní ceny, lze i v prodejně rozeznat snadno. Nejlevnější zdaněný tabák nemůže stát méně než 66 korun za desetidekagramový balíček. Maloobchodní cena musí být na výrobku deklarovaná na základě Cenového věstníku ministerstva financí
a rovněž na něm musí být varování před nebezpečím, které kouření způsobuje. Nic takového tyto tabáky na obalu nemají. Proč také, když nejsou určeny ke kouření.

Trafika, nebo zahradnické potřeby?

Proč se ale takový tabák v prodejnách cigaret prodává? Oficiálně k vykuřování skleníků. Nepatří tedy spíše do prodejen zahradnických potřeb či drogerií? „Buďme přesní,“ říká Robert Kafka. „Přesné znění části nápisu na obalu je Golem směs Extra: nezpracovaný surový tabák - není určen k humánní spotřebě, tedy ani slovo o vykuřování skleníků, i když i toto použití je možné. A proč se prodává v trafikách? Jako kdybyste se ptali, proč se tam prodávají omalovánky.“ „Nerozhoduje, co je na tabáku napsané, ale k jakému účelu se užívá. Jinak bychom i na naše cigarety mohli napsat, že se ke kouření nehodí,“ tvrdí Richard Vavřík ze společnosti Reemtsma. O tom, co se kouřit dá, a co ne, rozhodují v konečné instanci celníci. Ti již rozhodli, že Golem směs Extra se kouřit nedá. Květa Nekovalíková z Brandýsa nad Labem, který - jak sama říká - si denně z Golema ubalí až čtyřicet cigaret, s s názorem celníků ovšem zjevně neztotožňuje. „Chuťově nerozeznáte cigaretu z Golema od průmyslově vyráběných,“ tvrdí na základě svých bohatých zkušeností.
S tabákem Cesar, jehož obal deklaruje, že je určen pro vykuřování skleníků, udělala stejnou zkušenost redakce týdeníku EURO. Po krátkém zácviku se podařilo obyčejnou propisovací tužkou dutinky nejen naplnit, a vyrobit tedy cigarety, ale i sensoricky zhodnotit s mimořádně dobrým výsledkem. Přepočítaná cena tabáku vychází na 7,30 korun za dvacítku cigaret. Sehnat tento tabák v Praze je sice nesnadné, ale jak jsme se sami přesvědčili, možné. Týdeník EURO navíc zjistil, že čerstvou novinkou na trhu „nehumánních tabáků“ je značka Balda, dovážená chebskou firmou LK-Port. Je prý ještě kvalitnější a chutnější.

  • Našli jste v článku chybu?