Tentokrát se podíváme do míst, která Rakušané přezdívají Retzerland, do části Weinviertel West. Jak název napovídá, jde o území v západní části oblasti Weinviertel, vymezené vinařskými městy či obcemi Mistelbach na východě, Retz na západě a Horn na jihu. Toto území je větší než jeho západní soused, bílé odrůdy jsou zde vysázeny na šesti tisících hektarů. Větší je i plocha modrých odrůd, která činí přibližně 2150 hektarů. Mezi bílými sortami i zde kraluje Veltlínské zelené, pokrývá plochu 3900 ha, což jsou téměř dvě třetiny výsadby bílých odrůd. Druhým nejčetnějším zástupcem je Müller–Thurgau sledovaný Vlašským ryzlinkem. Modrým hroznům vévodí Portugal s více než 1230 hektary, sledovaný odrůdou Zweigeltrebe. Nevelká výsadba Chardonnay poskytuje surovinu pro neobvyklá vína zajímavých vlastností. Mezi stopové výsadby dalších odrůd se řadí u bílých Goldburger nebo Bouvier, u modrých překvapí nízký výskyt Frankovky (6,6 ha). V porovnání s ní se plocha Cabernet Sauvignon (19,93 ha), s ohledem na severní polohu, zdá poměrně značnou. Necelým hektarem je zastoupen i Cabernet Franc.
Z vinařských středisek oblasti je nám nejznámější Retz, ležící těsně za státní hranicí. Půvabné historické městečko bývá častým cílem turistů z Česka, kteří zde mají mnoho možností okusit nejrozmanitější vína z blízkého i vzdálenějšího okolí. Z vinařů se zmiňme alespoň o Ottu Axenkopfovi, který je majitelem Vinařského zámečku, vinařství rodiny Gruberů nebo Zemském vinařském domu provozovaném dolnorakouskou vládou.
V blízkém okolí města nalezneme řadu menších obcích, ve kterých však sídlí vinaři velkých jmen. Za všechny jmenuji Pernersdorf a vinařství Klein či Zellerndorf a s ním spojené jméno vinařského domu Prechtlových.
Známými centry vinohradnictví a vinařství jsou i Mailberg a Röschitz. Z producentů v prvně jmenovaném místě vzpomenu jména Hagn, Zámecké vinařství řádu maltézských rytířů, Puhwein a Hörmann. Ve městě Röschitz a okolí potom nelze pominout vinařské domy Maurer, Zimmermann nebo Kölbl.
Originální produkcí zaujme také vinařství Zull ve Schrattenthalu a jistě i Zámecké vinařství hraběte Hardegga v obci Seefeld–Kadolz v oblasti údolí Pulkau.
V samotném Pulkau patří mezi známé vinaře Ernst Kellner, Johann Wallig a jistě i na bázi biologických vín pracující Otto Schön ve sklepích sv. Urbana.
Eggenburg a okolí, to jsou především Adolf Daffert v samotném Eggenburgu, Ernst Fölls ve Wartbergu či Franz Manschein v Roggendorfu.
Vína každé části tohoto kraje vykazují punc nezaměnitelnosti a regionální originality. Všechna však, nejen ta ze jmenovaných vinařských domů, slynou odrůdovým výrazem, pečlivou přípravou suroviny a bezchybným zpracováním ve sklepě. Nabízejí tak, krom bohatství sortimentu a jedinečnosti charakteru, opravdu příjemná, dobře pitelná vína, která jsou nám svými vlastnostmi a způsobem přípravy blízká. Vedle bílých s vyšší kyselinkou a pikantní kořennou dochutí stojí za pozornost zvláště vína červená. Bohatost vůní a chutí, v této oblasti nové postupy – stále častější výskyt cuvée neobvyklých skladeb – a možná až příliš často zmiňovaný, ale důležitý profesní přístup, to vše činí z vín západní části oblasti Weinviertel ty nejlepší kandidáty na získání pozic mezi našimi milovníky vína.
Nabídka týdne
Nussdorfer Neuburger 1999 – suché, Kabinett
Producent: Reinhard u. Cäcilia Herzinger, Nussdorf ob der Traisen, Traisental.
Do konkrétní nabídky tohoto týdne jsem vybral Neuburské. Neuburg, jak jsme zvyklí ho nazývat, není sortou dominantní. V ploše výsadeb révy v Rakousku představuje jeho podíl přibližně tři procenta – u nás 2,8 procenta. Není ani zdaleka nejžádanějším vínem, je mu vyčítána jistá jednoduchost, nevýrazná vůně a nižší obsah kyselin. Ovšem neplatí to zcela. Při pečlivé práci ve vinohradě, důsledném využití moderních technologií a za přispění přírodních podmínek v dobrém roce dokáže i Neuburské dát velká, dobře pitelná vína. Ostatně, nabízený vzorek je toho příkladem.
Předložené víno bylo připraveno z hroznů vypěstovaných na jedné z nejlepších tratí rodiny, vinici Nussgarten. Nepatrně vyšší barva zde není na závadu, není důsledkem oxidativních procesů, napovídá vysokou jakost výchozí suroviny.
Buketně pěkné víno s bohatými tóny vyzrálých hroznů. Ty se projevují i v chuti, kde v druhém plánu přistupuje lehký dojem jader lískových oříšků a podpora výraznější, avšak nevtíravé kyselinky. Vše dohromady tvoří harmonický, příjemný akord přítomných chuťových komponent. Vyšší obsah alkoholu (dvanáct procent) a přítomné kyseliny dávají každému doušku svěží až pikantní konec, který má na Neuburské nezvykle dlouhé trvání.
Jak je vidno na lahvi, víno se pyšní, jako jedno ze šedesáti každoročně vybraných, etiketou Spargelwein – znamená to, že je zvláště vhodné pro pokrmy připravované z chřestu. To napovídá i jeho další využití, dobře se snoubí se zeleninovými saláty nebo polévkami. Je báječným průvodcem vařených mas, drůbeže i uzených ryb.
Toto i jiná vína z produkce sklepa Herzinger dováží do České republiky firma Banimpex. Prodává je například ve vinném sklepě Monarch; zde můžete nabízené víno zakoupit za 480,– Kč.