Menu Zavřít

Neefektivní potírání pirátství v Rusku: čtyři tisíce zablokovaných domén a 41 tisíc legálních stránek

10. 9. 2017
Autor: Luzie1973 / Pixabay

Protipirátské snahy v Rusku si vybírají daň na několika frontách. Zatěžují ty, kdo pirátský obsah na síť neumisťují, a dochází k plošnému blokování webů, které pirátský obsah nenabízí.

Pirátství v Rusku kvete a země se rozhodla si s ním poradit po svém. Od roku 2013 jsou zde blokovány stránky s pirátským obsahem, k nimž přístup zamezují samotní poskytovatelé připojení. Podle všeho tím však pirátství nebylo ani zdaleka potlačeno, navíc mělo celé řešení další negativní důsledek. Tým složený z lidí z různých organizací zabývajících se duševním vlastnictví ve svém reportu tvrdí, že proces vedoucí k blokování webů ignoruje, zda je ve službách sdílen nelegální obsah.

MMF24

Pokud je web zablokován neoprávněně, má smůlu. Odblokování je popsáno jako skoro nemožné, provozovatelé služeb musí zaplatit soudní výlohy spojené s touto akcí. Samotní vlastníci stránek se často soudům nehlásí – hrozí jim až šest let vězení. Místo toho případy řeší jiné třetí strany, tedy např. poskytovatelé připojení. Ti podle reportu navíc neví přesně, jak se se zablokováním přístupu na základě příkazů soudů vypořádat.

Dokonce 90 procent soudních případů kvůli možnému porušení majetkových práv proběhne bez zapojení původního vlastníka stránky. Poskytovatelé připojení však reagovat musí a blokují weby jednak na základě adres IP, jednak pomocí jiných blíže nepopsaných prostředků. Podle reportu zde vniká velký problém, protože odstavení adresy IP se nemusí dotknout pouze dané stránky, ale také stránek sdílejících stejnou adresu.

Celý článek si přečtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).