Menu Zavřít

Nejdražší a „nejdražší“

5. 1. 2017
Autor: Euro.cz

Gastronomie

Jaký nejdražší drink znáte? Guinnessova kniha rekordů uvádí „Sidecar“, který za čtyři sta eur namíchají v baru Hemingway pařížského hotelu Ritz (5/10 Ritz Fine Champagne 1865 Cognac, 3/10 Cointreau, 2/10 lemon juice). Vloni v dubnu jsme informovali o záměru pražského Bugsy’s baru překonat rekord – cena Manhattanu Exclusiv 2004 se díky výjimečným vstupům vyšplhala na 19 900 korun.
V hotelu Merchant v irském Belfastu si můžete dát koktejl Mai Tai dokonce za 750 liber. Základní ingrediencí je sedmnáctiletý Wray and Nephew Rum – ovšem z jedné z pouhých šesti lahví na světě.
Ale pak jsou tu drinky „nejdražší“. U nich hledejte důvod na dně sklenice. V newyorském World Baru na vrcholku Trump World Tower vám smíchají Remy XO, Pineau des Charentes, čerstvou grepovou šťávu, Veuve Clicquot – a kapku jedlého, 23karátového tekutého zlata. Za 64 dolarů včetně daně a spropitného.
Mint Bar pětihvězdového Westin Hotelu v irském Dublinu nabízí „Minted“ koktejl za 500 eur, jehož základem je dvousetletý koňak – a vločky 23karátového zlata. V exkluzivní restauraci nedaleko Old Traffordu, fotbalového stadionu Manchester United, musela při servírování nejdražšího koktejlu asistovat ochranka. Nikoli proto, aby chránila mix šampaňského a několika likérů. Na dně sklenice totiž ležel zásnubní prsten s dvoukarátovým růžovým turmalínem a diamantem. Cena? V závislosti na prstenu od patnácti tisíc liber výše.
A nyní pražský hotel Boscolo Carlo IV nabízí nejdražší Martini v Česku, ne-li v Evropě. Vrcholem nápojového Martini a Neomartini menu v Inn-Ox Baru a Cigar Clubu je Diamond Martini, koktejl z anglického ginu Martin Miller’s Gin Westbourne Strength 45,2 %, dovezeného poprvé z Británie do Prahy speciálně pro tuto příležitost, a francouzského suchého vermutu Dolin. Obé ovšem před vašimi zraky nalito na jednokarátový diamant, který obsluha vyjme ze zapečetěné fólie s certifikátem kvality. Za koktejl zaplatíte rovných 250 tisíc korun.
Tak si říkám, proč hledat zrovna klenot na dně sklenice, a ne rovnou drink uvnitř klenotu? Na takovou Ferrari Enzo Caipirinhu bych pozvání neodmítl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).