Menu Zavřít

Nejen pro snoby

29. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Jaroslav Novotný je pro rozšíření golfu

EURO: Kde se zrodil nápad vybudovat golfové hřiště pro širší veřejnost? NOVOTNÝ: Podobné hřiště jsme zbudovali na území Severních Čech v Mostě na Výsypkách. Myslím si, že se nám na něm už v roce 1992 podařilo otevřít golfový svět široké veřejnosti. Stavěli jsme s minimálními náklady, a přesto má hřiště podobu požadovanou normami. Vzhledem k tomu, že Most není turisticky atraktivní region, hledali jsme po dokončení areálu trochu výhodnější polohu. Lokalitu v Janově jsme si vyhlédli před šesti lety. Bojovali jsme o to, aby tam ukončili zemědělskou výrobu a majitele pozemku jsme se snažili přesvědčit, že je škoda tak krásné místo nevyužít právě pro golfové hřiště.

EURO: Komu především by mělo vaše hřiště sloužit? NOVOTNÝ: Hřensko patří k vyhledávaným výletním místům. Sousedí s Národním parkem a do budoucna bude zcela jistě patřit k oblastem, které golfisté rádi navštíví i s rodinami. Hlavní myšlenka je ale postavit co nejdostupnější hřiště veřejnosti. Nejedná se o takzvaný „public“ (veřejná hřiště - pozn.), ale klub, který budou navštěvovat i začínající hráči. Investice nám pak udrží green fee na zcela jiné úrovni, než mají současná mistrovská hřiště. Je nám jasné, že musí samozřejmě splňovat určité parametry. Greeny musí mít odpovídající kvalitu. Možná ten rozměr nebude ze začátku tak velký, ale třeba se nám časem vše podaří dotáhnout ke všeobecné spokojenosti.

WT100

EURO: Co výše poplatků? NOVOTNÝ: Vstupní poplatky jsou rozděleny na dvě částky. Ta první částka je určena klubu, jde o jakýsi členský poplatek ve výši jeden tisíc korun. K tomu je člen povinen uhradit roční hrací poplatky, které neplatí klubu, ale provozovateli hřiště, a to je tři a půl tisíce korun. Dohromady vás přijde roční členství na čtyři a půl tisíce korun ročně. Nevyžadujeme jako většina doživotní vstupní poplatky. Řekl bych, že tento model se začíná zabíhat i na ostatních nově vznikajících hřištích.

EURO: K vám může každý jen tak přijít a začít hrát? NOVOTNÝ: V podstatě ano. Není nutná ani zelená karta, ale vyžadujeme, aby měl člověk „místní herní způsobilost“. To znamená, že každý hráč absolvuje osmihodinový kurs pod dohledem trenéra. Podotýkám, že to nemusí být golfový profesionál. Náš klub má cvičitele, který absolvoval kurs pořádaný Českou golfovou federací (ČGF). Myslím, že v poslední době se právě federace věnuje rozvoji golfu pro širokou veřejnost a snaží se z něj strhnout nálepku snobské zábavy. Za osm hodin se nikdo samozřejmě nenaučí hrát, ale cílem je, aby se hráč orientoval na hřišti, a věděl, co si může dovolit. Každý musí být také obeznámen s bezpečnostními požadavky. Naše filozofie je: „Hřišti se nedá uškodit, když neumím hrát golf, ale můžu jej ničit, když nevím, jak se tam chovat.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).