Menu Zavřít

Nejlepší lyžování na světě

22. 1. 2015
Autor: Euro.cz

PRAŠANOVÉ SJEZDY PANENSKÝM TERÉNEM SE DAJÍ NEJLÉPE UŽÍT NA ALJAŠCE NEBO NA KAVKAZE, BĚŽKY VLÁDNOU VE SKANDINÁVII, RAKOUSKU A ČECHÁCH, LYŽAŘSKÉ EXPEDICE SE VYPRAVUJÍ DO GRÓNSKA, ALE NAD FRANCOUZSKÉ SJEZDOVKY PRO VĚTŠINU LYŽAŘŮ OPRAVDU NENÍ.

Zájem o zimní prázdniny ve Francii se přesouvá do menších středisek

Každý lyžař dokáže ocenit výhody, které poskytuje většina francouzských zimních středisek: před ubytovnou si stoupnete na lyže a nesundáte je až do večera. Lanovky a sjezdovky vedou všude okolo, protože je stavbaři projektovali na zelené louce. Do Francie jezdí každý rok okolo padesáti tisíc českých lyžařů. Celkem sem přijíždí lyžovat skoro dva miliony cizinců a celkový součet všech lyžařů se loni vyšplhal přes osm milionů. Ive Francii ovšem platí něco za něco - většina ubytovacích center nepůsobí v krajině příliš přátelsky a některá střediska připomínají spíše průmyslovou krajinu než romantické hory. Zimní střediska se jako vejce vejci podobají tuzemským panelákovým sídlištím, obloha je zadrátovaná lany desítek a stovek lanovek a některé sjezdovky vypadají jako dálnice vystřílené do skály. „Na rozdíl od jiných zemí se zimní střediska ve Francii nevyvinula z normálních obcí, ale stavěla se v horských údolích rovnou pro potřeby lyžařů,“ vysvětluje tuzemský zástupce největších středisek sdružených ve skupině Ski in France Jan Linhart. Na rozdíl například od Rakouska nebo Itálie není potřeba mezi jednotlivými lanovkami přejíždět skibusem. Lanovky a vleky ve Francii měří dohromady tři tisíce kilometrů. Právě tolik ujedete po silnici z Čech do francouzských Alp. Hodinová kapacita všech středisek dohromady je tři a půl milionu lidí. Všichni obyvatelé České republiky by se tak na kopci mohli vystřídat během pouhých tří hodin.

ČEŠI V ALPÁCH

Podle údajů českého zastoupení Ski in France jezdí nejvíce Čechů do oblastí Tři údolí (Val Thorens, Les Menuires, Meribel/Mottaret a Courchevel) a Espace Killy (Tignes a V al d´Isere). Kromě toho byla oblíbená ještě střediska Alpe d´Huez, Risoul, La Plagne, Les 2 Alpes, Les Arcs, La Rosiere a Puy St. Vincent. Všechno jsou to poměrně velká a drahá střediska i na západoevropské poměry. Situace se ovšem začíná měnit. „Hlavní český nápor se pomalu přesouvá ze superstředisek do menších center v údolí Maurienne,“ říká Jan Linhart. „Mnozí klienti cestovních kanceláří pochopili, že si dobře zalyžují i v nižších horách. Nepotřebují stovky kilometrů sjezdovek, ale na týdenní vyžití jim bohatě stačí desítky kilometrů.“ Například do La Normy nebo Aussois vypravují každý týden cestovní kanceláře z Čech desítky autobusů.

CENY OD PĚTI TISÍC KORUN

Cena zájezdu na lyže do Francie obvykle obsahuje dopravu autobusem, ubytování a permanentku. Na místě je většinou potřeba složit kauci na vybavení apartmánu či studia ve výši několika stovek eur. Při odjezdu zástupci cestovní kanceláře kauci vracejí. Slouží totiž proto, aby kryla případné škody, které klient způsobí na vybavení, nebo úklid, pokud ho sám neprovede. V panelákovém apartmánu nebývá moc místa, ale vždy je v něm kuchyňka vybavená nádobím, toaleta, sprcha a ložnice. Týdenní zájezd se dá koupit mimo hlavní sezonu do menšího střediska za pět tisíc korun. Průměrná cena ve větším středisku v hlavní sezoně se pohybuje těsně nad osmi tisíci korunami. Lepší a prostornější ubytování ve vyhlášeném centru přijde na dvacet až třicet tisíc korun. Vždy je výhodnější obsadit celý apartmán než platit za neobsazená lůžka. Apartmány jsou dimenzovány podle velikosti pro dvojici až pro několik rodin.

TŘI KATEGORIE

Francouzi dělí střediska na tři generace, podle kterých se může zhruba řídit i návštěvník. * První generace připomíná rakouská městečka v údolích, centrem je náměstí nebo trh, bydlí tady nejen turisté a obslužný personál, ale také stálí obyvatelé, kteří se zabývají například lesnictvím či zemědělstvím. K lyžařským areálům jezdí skibusy. Sjezdovky často končí v lesním pásmu. Nejznámějším horským střediskem tohoto typu je Chamonix pod Mont Blankem.

* Druhá generace nejvíce ze všeho připomíná paneláková sídliště na okrajích českých měst. Ubytování v nich není příliš pohodlné a je určeno především pro sportovce, kteří jsou celý den na lyžích. Maličká studia či apartmány vypadají jako stísněné kajuty na malých lodích. Předsíňka, toaleta, sprcha, kuchyňka se základním nádobím a pokojíček s palandami jsou obvyklým standardem. Střediska druhé generace jsou například v oblíbené oblasti Tři údolí.

* Areály třetí generace jsou postavené obvykle nejvýše, i hodně přes dva tisíce metrů nad mořem vysoko v horách. Ubytovny stojí uprostřed zasněžených plání, přímo od nich vyjíždějí lanovky na nejvyšší vrcholy i k odpočinkovým svahům či dětským školičkám. Takové je například Tignes nebo Val Thorens.

KDE SE DOZVĚDĚT VÍC

Informační středisko pro lyžování ve Francii: Skin in France, Náměstí Hrdinů 16, telefon: 261218737

ebf - tip - debata

Seznam francouzských středisek:

www.skifrance.fr (francouzsky) Informace o lyžování ve Francii: www.lyze-francie.com (česky)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).