Menu Zavřít

Nejsme jako oni

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Podnikatel Tomáš Pitr se před nástupem do vězení postaral o svou „pozůstalost“

Tentokrát už prý nejde o „habaďůru“, ale seriózní podnikatelský záměr. Potravinářsko-chemickou společnost Setuza, o níž se posledních osm let (od dob, kdy se šéfem představenstva stal fotbalový činovník Jan Gottvald s projektem financovaným IPB) hovořilo v souvislosti s nestandardními operacemi a kriminálními činy, převzal nový vlastník. Jde o firmu M.L. Moran, která patřící Václavu Novákovi a Zdeňku Šmejkalovi, specialistům na krizový management. V českém byznysu na sebe výrazně upozornili před šesti lety v rámci revitalizace hutní společnosti Vítkovice. „Setuza je pro nás strategickou investicí. Chceme provést zásadní restrukturalizační kroky s cílem zlepšit hospodářské výsledky a vyřešit problematické vztahy z minulosti, zejména spornou pohledávku Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) vůči Setuze,“ uvedl po podpisu smlouvy Šmejkal.

MMF24

Virtuální miliardy.

M.L. Moran není v Setuze nováčkem. Poslední dva roky se podílel na „tollingovém“ financování podniku potýkajícího se s nedůvěrou bankovního sektoru. Novák se Šmejkalem připouštějí, že právě závislost firmy na jejich službách jim poskytla dobrou výchozí pozici k jednání o koupi akcií. Setuzu získala firma M.L. Moran tak, že od podnikatele Michala Zouhara odkoupila společnost Český olej, která ústecký podnik již několik let ovládá. V tuto chvíli mají Novák se Šmejkalem pod kontrolou 90,7 procenta akcií. Smluvní strany nezveřejnily kupní cenu ani další podmínky obchodu. Prý jde řádově o „jednotky miliard“. Ze slov nabyvatelů lze ale dovodit, že Zouharovi žádná obří částka na bankovním účtu zatím asi „nepřistane“. Václav Novák připustil, že v rámci finančního vypořádání uplatnili i některé pohledávky. K části peněz se může dostat Zouhar, teprve až opadnou některá právní rizika. Na dotaz týdeníku EURO Novák též uvedl, že na financování operace se podílí slovinská Nova Ljubljanska banka (NLB) a Raiffeisenbank.

Janů to se Slovinci umí.

Po změně vlastníka by měl být odstřihnut od Setuzy kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který sice žádnou oficiální funkci neměl, ale spekulovalo se, že on je skutečným majitelem. Zouharovým Českým olejem byl zmocněn k účasti na jednání představenstva. Pitr se na jednání s M.L. Moran podílel, zřejmě mu záleželo na tom, aby se vše vyřešilo ještě předtím, než půjde do vězení (5. října). Noví majitelé se teď chystají svolat valnou hromadu. „Chceme řešit otázku pravděpodobného rozdělení podniku na dva samostatné subjekty a personální obsazení orgánů,“ plánuje Václav Novák. Počítá, že ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva zůstane František Janů. V celém projektu by údajně mohl hrát i jinou roli než čistě manažerskou. Sám Janů uvedl, že by se případné nabídce na majetkový vstup nebránil. Je to právě on, kdo má dlouholeté dobré osobní kontakty na vedení zmíněné financující slovinské NLB. Jak přiznává, s ředitelem lublaňského ústavu se zná už 20 let, a s jeho dcerou dokonce nedávno přivedli na svět potomka. Banka, v níž drží 35 procent slovinský stát a 34 belgická KBC (ovládající ČSOB), patřila vedle švýcarské filiálky ruské Rosbank mezi jediné dva ústavy, které byly v minulých letech ochotny Setuze půjčovat. Bez těchto peněz by podnik možná už nefungoval. I proto má Janů své jisté.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).