Menu Zavřít

Největšími světovými pijany jsou Litevci. Čech vypije ročně 13,7 litru čistého alkoholu

23. 5. 2017
Autor: čtk

Konzumace alkoholu v Evropě klesá, obyvatelé kontinentu však zůstávají největšími světovými pijany. První místo pomyslného žebříčku obsadili s převahou Litevci, mezi „špičku“ patří i Češi, kteří ročně vypijí v průměru 13,7 litru čistého alkoholu na osobu. Vyplývá to ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle zjištění WHO spotřeba alkoholu v Evropě klesá, nižší hodnoty byly v loňském roce naměřeny ve většině států. Nepatří mezi ně však Litva, která se s 18,2 litry čistého alkoholu na osobu, což odpovídá 910 půllitrům piva, stala jasným „lídrem“. Během deseti let se tento průměr zvýšil o 3,3 procenta.

Pod zvyšující se konzumaci alkoholu se u Litevců podepsaly tři faktory: snadná dostupnost, velká propagace a nízké ceny, ačkoliv průměrná cena piva kolem dvou eur je stále vyšší než v Česku.

Zvyšující se míru alkoholismu u Litevců dokonce zkoumala Evropská komise, která si na zemi nechala udělat posudek. Z něj vyplývá, že Litevci pijí převážně doma, a to až v 90 procentech případů. Sklony k alkoholismu, které postihují převážně muže, pak způsobuje i celková nespokojenost s životem. Litevci prý berou pití jako určitou formu odpočinku a odreagování od svých problémů. Litva začala problém řešit až nedávno, když stát zvýšil daně na alkoholické nápoje a zakázal jejich prodej na čerpacích stanicích.

CIF24

Mezi největší konzumenty patří už tradičně Češi, kteří jen o dva decilitry zaostávají za Rusy. Evropané celkově vypijí v průměru 10,3 litru alkoholu za rok, čímž výrazně převyšují světový průměr 6,4 litru. Nejméně alkoholu zkonzumují lidé z muslimských zemí Blízkého východu a severu Afriky – 0,7 litru na osobu.

Dále čtěte:

České pivovary loni uvařily nejvíc piva v historii. Hojně pili i turisté

Indická prohibice: bojem s opilými řidiči ekonomika přijde o čtvrt bilionu

Ani pivo k obědu. Londýnští pojišťováci se bouří proti zákazu alkoholu

Proč investovat do tvrdého alkoholu?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).