Menu Zavřít

Nejvíc zklamal úřad

12. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Distribuce tisku

PRAHA (zdf) – Starosti v poslední dnech přibyly Ivanu Kaufmannovi, jednateli a spoluvlastníkovi firmy Mediaprint & Kapa Pressegrosso distribuující tisk. Vedle velkých novinových vydavatelů, kteří ovládají konkurenční První novinovou společnost (PNS), mu výpovědi doručila i další vydavatelství – Stratosféra, Hachette Filipacchi 2000 (HF), Sanoma Magazines či Europress. A co hůř, Sanoma získala devět procent a Europress jedenáct procent akcií PNS od firmy Ecomedia.
Přesto zůstává Kaufmann optimistou. Minulý týden seznámil vydavatelskou branži s novou strategií. Generální ředitel firmy BertelsmannSpringer CZ Tomáš Tkačík má zato, že straregie dokazuje, že Mediaprint dokáže distribuovat tituly vydavatelů i při menším počtu svých zákazníků. „Náš postoj zůstává neutrální a v nejbližších dnech smlouvy vypovídat nebudeme,“ potvrdil Tkačík pro týdeník EURO. Kaufmann dodává, že jeho firmu opustilo jen málo přes čtyřicet trafikantů a naprostá většina zákazníků hodlá s firmou nadále spolupracovat. Kaufmann dokonce nabízí vydavatelům poskytnutí bankovních záruk, aby rozptýlil jejich případné obavy. Mediaprint stále kontroluje zhruba polovinu trhu s tiskem, přičemž je významným dodavatelem velkých řetězců. Například deník Mladá fronta Dnes proto zcela vypadl ze sítě prodejen Benzina.
Zdá se, že skóre zápasu o tiskový trh je nerozhodné. Ani vydavatelé, kteří odeslali své výpovědi, totiž netouží po monopolu PNS. Jak sdělil generální ředitel HF Martin Shenar, výpověď Kaufmannovi je spíše výzvou, aby strategii své firmy přizpůsobil svému konkurentovi – vydavatelé mají zájem na existenci více distributorů s tím, že by v jejich podnicích získali svůj podíl. „Náš vstup do PNS je ryze ekonomickým rozhodnutím,“ uvedl i jednatel Europressu Jaromír Skopalík, podle něhož nemá jeho firma zájem definitivně ukončit spolupráci s Mediaprintem, ale jen hodlá jednat o nových podmínkách vzájemné smlouvy, protože ta stávající vyprší koncem února.
Největší zklamání v kauze zatím představuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil ve věci správní řízení a nedávno adresoval dopis šéfovi sněmovní mediální komise Jaromíru Talířovi. Ten však tvrdí, že dopis v podstatě nic neřeší. Ústně mu navíc předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář sdělil, že jeho instituce by v zásadě ani nemohla PNS zabránit ve vytvoření monopolu, pokud by k tomu nedošlo nelegální cestou. Mediální poslanci proto kauzu Mediaprintu zařadili na program jednání ve středu 18. prosince.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).