Menu Zavřít

Nejvíce konkurenceschopných talentů žije ve Švýcarsku, uvádí žebříček instituce IMD. První desítku z většiny obsadily evropské země

Včera
Doba čtení: 3 minuty
  • Švýcarsko se již pojedenácté umístilo na prvním místě v žebříčku instituce IMD s názvem World Talent Ranking. Ten v globálním měřítku hodnotí konkurenceschopnost talentů
  • Vítězná země vyniká zejména v investicích a schopnosti přilákat kvalifikované zahraniční pracovníky
  • Žebříčku z většiny dominují evropské státy. Česko mezi nimi ale není, oproti loňsku si pohoršilo a obsadilo až 30. příčku

Kde žije nejvíce talentů? Ve Švýcarsku. Alespoň to vyplývá z letošního žebříčku World Talent Ranking, který vydala nezávislá akademická instituce IMD. Ta mimo jiné zkoumá konkurenceschopnost talentů napříč světem. 

Švýcarsko se na první příčce umístilo již pojedenácté v řadě, což dle CNBC potvrzuje jeho stabilní a silnou pozici. Tu si navíc drží i navzdory rychle se měnícím globálním pracovním podmínkám.

Outstream Placeholder

Hodnocení vychází z kombinace průzkumů, tvrdých dat IMD World Competitiveness Center a dalších externích zdrojů z celkem 67 ekonomik. Hodnocení jsou přitom rozdělená do tří kategorií: investice do domácích talentů, atraktivita (schopnost přilákat zahraniční talenty) a připravenost (dostupnost dovedností a kompetencí talentů).

Nejlepší v Asii je Singapur

Evropské země letos dominovaly, obsadily osm z deseti nejlepších pozic. Na zbylých dvou příčkách se umístily dvě asijské ekonomiky, a sice Singapur a Hongkong. 

Česko si ve srovnání s minulým rokem pohoršilo o devět míst a skončilo na třicáté pozici. Největší propad zaznamenalo v segmentu připravenosti, kde se ze šestadvacáté příčky propadlo na třicátou druhou. To je jen o dva stupně výše, než se nacházelo v roce 2022.

Žebříček konkurenceschopnosti světových talentů 2024
Pozice Země
1. Švýcarsko
2. Singapur
3. Lucembursko
4. Švédsko
5. Dánsko
6. Island
7. Norsko
8. Nizozemí
9. Hongkong
10. Rakousko

Zdroj: IMD World Talent Ranking 2024

Na původním 21. místě v žebříčku vystřídaly Česko Spojené státy, které si pohoršily celkem o šest pozic. Výrazný pokles zaznamenaly zejména v kategorii atraktivity, kde spadly z druhé příčky v roce 2020 na aktuální čtrnáctou. Hlavním důvodem byly vysoké životní náklady a osobní daňová zátěž. V oblasti připravenosti pak USA klesly na 32. pozici. Podprůměrné hodnocení dostala země zejména v oblasti jazykových dovedností.

Nejvíce milionářů přibude v Indii, říká studie. Bohatství budují investicemi do luxusních nemovitostí a startupů
Přečtěte si také:

Nejvíce milionářů přibude v Indii, říká studie. Bohatství budují investicemi do luxusních nemovitostí a startupů

Švýcarsko oproti tomu zůstává v čele už od vzniku tohoto žebříčku. Země vyniká hlavně v investicích i atraktivitě. Konkrétně si vede dobře v podkategoriích, jako jsou kvalita života, zdravotní infrastruktura, vzdělání a schopnost přilákat vysoce kvalifikované zahraniční pracovníky.

Dalším výrazným hráčem letošního přehledu je zmíněný Singapur, který se od roku 2014 posunul z osmnáctého na druhé místo. „Vzestup městského státu může pro švýcarskou nadvládu v blízké budoucnosti představovat výzvu,“ uvádí zpráva. Singapur dosáhl nejvyššího hodnocení v připravenosti talentů, růstu pracovní síly a dostupnosti kvalifikované pracovní síly.

ebf - tip - debata

Příležitosti i hrozby AI

IMD v rámci žebříčku zároveň upozorňuje na významný vliv umělé inteligence (AI), tedy konkrétně způsob, jakým působí právě na globální talentový trh. „Rychlé zavádění AI bezprecedentním způsobem transformuje průmyslová odvětví a mění globální ekonomiku, což vytváří příležitosti i výzvy pro konkurenceschopnost talentů,“ píše ve zprávě vedoucí ekonom Centra pro světovou konkurenceschopnost IMD José Caballero. Umělá inteligence dle něj může přinést bezkonkurenční efektivitu a produktivitu, ale zároveň hrozí rozsáhlým přesunem pracovních míst, zejména v odvětvích, která jsou závislá na rutinních úkonech a automatizaci.

Nejvíce chytrých měst se nachází v Evropě, uvádí průzkum. Světovému žebříčku vévodí Curych
Přečtěte si také:

Nejvíce chytrých měst se nachází v Evropě, uvádí průzkum. Světovému žebříčku vévodí Curych

Zpráva zároveň vypichuje, že co do nahrazování lidské práce je AI nejvíce viditelná v zemích jako Japonsko, Thajsko, Singapur, Velká Británie a Kanada. Dvakrát ohroženější jsou v tomto ohledu ženy, a to zejména ve státech s vyššími příjmy. I přes zmíněné komplikace lze ale předpokládat, že v dlouhodobém horizontu bude mít AI v těchto zemích převážně pozitivní celkový přínos.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).