Menu Zavřít

Nejvíce nabídlo Orco

19. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Prodej IPB Real

ebf - tip - debata

PRAHA (il) - Společnost IPB Real, jeden z největších českých developerů bytových projektů, nyní v portfoliu České konsolidační agentury (ČKA), bude mít brzy nového vlastníka (EURO 12/2003). Minulý týden byly otevřeny obálky s posledními závaznými cenovými návrhy. Nejvyšší nabídku podala společnost ORCO Property Group (OPG). Její hodnota přesáhla 600 milionů korun. Týdeníku EURO to potvrdil zdroj z ČKA.
Jako investiční poradce celé transakce byla vybrána společnost Commerzbank. Ta ještě musí všechny nabídky zkontrolovat a ověřit, zda byly v souladu se zadáním. Počátkem tohoto týdne by měly být výsledky sděleny vedení ČKA. Poté je musí schválit představenstvo a dozorčí rada agentury, následně i vláda.
„Věříme, že zkušenosti, kvalita poskytovaných služeb a potenciál, kterými IPB Real nyní disponuje, budou strategickým investorem plně využity a promítly se i do nabízené ceny,“ sdělil týdeníku EURO kancléř ČKA a člen představenstva IPB Real Jan Cimburek.
Výkonný ředitel OPG Aleš Vobruba říká, že jejich nabídka byla kvalitní. „Do tendru jsme vstoupili proto, abychom v případě vítězství mohli okamžitě rozvíjet aktivity firmy ORCO i na trhu bytů středních kategorií,“ řekl Vobruba. Exkluzivním finančním poradcem OPG byla firma Pravda Capital.
„Mým úkolem bylo zbavit IPB Real největšího úvěrového zatížení, což znamenalo úspěšné dokončit prodej pražského objektu Vinice, definovat strategickou pozici firmy na trhu a učinit nezbytné kroky k jejímu naplňování. Nastartovali jsme projekty, čímž jsme zajistili firmě práci v horizontu dvou až tří let,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel IPB Real Ota Zima a konstatoval, že tyto kroky jednoznačně zvýšily hodnotu podniku. „Připravili jsme ho pro vstup silného strategického investora,“ dodal.
Prvního kola tendru na koupi sto procent akcií IPB Real se zúčastnilo sedm firem. Do druhého postoupili čtyři investoři. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO byly mezi nimi kromě firmy OPG ještě Česká typografie, J&T Bank a Sinet.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).