Menu Zavřít

Někdy zadarmo, jindy za babku

25. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Penzion Tipos v Jizerských horách státu téměř nic nevydělává

PRAHA (mtc) – Penzion Tipos v Albrechticích v Jizerských horách leží na úpatí hory Špičák, šest set metrů od lyžařského vleku. Tento ideální objekt pro letní i zimní rekreaci s kapacitou třiceti lůžek v deseti pokojích vlastní ministerstvo pro místní rozvoj a již devět let jej pronajímá podnikateli Petrovi Tichému. Podle nájemní smlouvy, kterou má týdeník EURO k dispozici, má Tichý celý objekt k dispozici za pouhých 80 tisíc korun ročně. A to od 1. 1. 1994 až do 31. 12. 2014!
Tiskový mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun potvrdil, že tuto záležitost nyní prověřují. „Nedaří se nám ale s panem Tichým spojit. Dnes dopoledne si jel náš interní auditor do Albrechtic objekt prohlédnout a pokusit se jeho provozovatele kontaktovat, ale bylo zavřeno,“ řekl Dimun týdeníku EURO. Navíc prý v rozporu se smlouvou neplatil Tichý ministerstvu ročně 80 tisíc, ale pouze průměrně pět set korun. „Pracovníci odboru vnitřních věcí v rozporu s uzavřenou smlouvou akceptovali, že z nájemného si podnikatel ještě odečítá náklady na provoz penzionu, jako je nákup mýdel a ručníků. Některý rok nám tak nezaplatil nic, někdy dvě stě korun, jindy osm set,“ dodal Dimun. Ve smlouvě je přitom jednoznačně uvedeno: „Nájemce je povinen včas a řádně platit sjednané nájemné pronajímateli a náklady spojené s provozem objektu.“
Ve smlouvě, kterou za ministerstvo podobně jako nevýhodnou smlouvu na pronájem hotelu Alpin v Praze na Vinohradech (EURO 42/2002) podepsal Aleš Petera (dnes již na tomto úřadě nepracuje), se navíc ministerstvo zavazuje samo nemovitost pojistit.
Internetová databáze ubytovacích kapacit v Čechách a v Rakouskou (http://ubytovani.mraveniste.cz) uvádí, že je penzion otevřen v zimní i letní sezoně, kdy jeden den s polopenzí pro jednu osobu stojí 330 Kč, respektive 250 Kč. Pokud by tedy nájemce Tichý platil sjednanou částku (80 tisíc ročně), převyšovaly by tržby za ubytování nájemné zhruba dvacetinásobně (při odpočítání 80 Kč za polopenzi a při plné obsazenosti v měsících prosinec – březen a červen – září a při nulové obsazenosti ve zbylých čtyřech měsících roku).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).