Menu Zavřít

Nekonečná chuť z Burgund

16. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Romanée Conti Grands-Échézeaux 2002

Vína věhlasného vinařství Domaine de la Romanée Conti, které je odborníky považováno za jednoho z nejvýznamnějších producentů na francouzském Zlatém pobřeží, stojí na vrcholu pomyslného žebříčku velkých francouzských vín. Těchto mimořádně sofistikovaných vín se však vyrábí pouze velmi omezené množství, a to přes skutečnost, že se řadí k nejvyhledávanějším červeným vínům na světě. Kdo měl možnost tato vína ochutnat, není na pochybách o oprávněnosti této nebývalé reputace, stejně jako nadprůměrných cen.

Region
Burgundská usedlost Domaine de la Romanée Conti (www.romanee-conti.fr) nese jméno mateřské vesnice Vosne Romanée, k němuž své příjmení připojil v roce 1760 jeho vlastník, bourbonský princ Louis Francois de Conti. Základním principem k dosažení výsadního postavení zdejší produkce jsou vedle excelentních grand cru vinic také značně redukované výnosy, důkladná selekce hroznů, dokonalost a čistota zpracování, jakož i velký podíl ruční práce a přísně ekologický způsob výroby. Vinařství zpracovává pouze vlastní hrozny z vinic kolem vesnice Vosne-Romanée, situovaných na dobře odvodněných jihovýchodních svazích. Vápenaté půdy jsou bohaté na železo, průměrný věk keřů je kolem 45 let a vinice jsou ošetřovány zásadně ekologicky. Půdní doplňky jsou omezeny pouze na vlastní kompost, pesticidy a jiné chemické přípravky se vůbec nepoužívají. Vinohrady v La Tâche a Grands Échézeaux jsou nyní obdělávány biodynamicky a vinná réva je ošetřována pouze speciálními přírodními přípravky. Výnosy z jednotlivých vinic jsou prostřednictvím pravidelné probírky udržovány na velmi nízké úrovni v průměru 25 hektolitrů na hektar. Hrozny se sklízejí výhradně ručně, jednotlivě se kontrolují a rozdělují do malých košů. Minimální zásah do pěstování hroznů umožňuje zcela přirozenou vinifikaci, kdy kvašení probíhá při relativně nízkých teplotách. Pro zrání vín jsou používány výhradně nové dubové sudy, doba zrání je závislá na kvalitě ročníku a pohybuje se v rozmezí šestnáct až dvacet měsíců před plněním do láhví.

Producent
Produkce vinařství Domaine de la Romanée Conti obsahuje sortiment červených vín vytvořených pouze z odrůdy Pinot noir, pocházejících z různých vinic pod značkami Romanée-Conti, La Tâche, Richebourg, Romanée-Saint-Vivant, Grands Échézeaux, Échézeaux a dále bílé víno Montrachet vytvořené z bílých hroznů Chardonnay. Všechna tato vína jsou klasickými velkými dlouhověkými víny s úžasnými předpoklady k dlouhému ležení v archivních sklepech. Vína dosahují optimální zralosti po mnoha letech a na kvalitě neztrácejí ani velmi stará z průměrných ročníků. Rozhodně jde o výjimečná, dokonale vyvážená, bohatá vína, která mají úžasný buket a jemnou, elegantní, až téměř nekonečnou chuť. K jejich legendární pověsti přispívá vedle jedinečné kvality i jejich nedostupnost, neboť vína jsou přímo prodávána pouze uzavřenému okruhu odběratelů formou kolekcí dvanácti vín z produkce této domény. Avšak pouze jedna láhev náleží vlajkové lodi vinařství, vínu Romanée-Conti.

Náš tip

Zářivě červené víno Domaine de la Romanée Conti Grands-Échézeaux 2002 pochází z mimořádně suchého ročníku. Po otevření láhve okamžitě zaujme svojí nápadnou a velmi bohatou vůní, ve které lze rozeznat zralé červené bobulové ovoce, stejně jako nádech koření, čokolády a zemitých tónů. Na patře dominuje nezapomenutelná ovocitá chuť, která je hutná a jemně strukturovaná, podporovaná hedvábnými tříslovinami. Jde opravdu o magické, vzrušující a vrcholně elegantní burgundské, které potěší každého, kdo si může tento skvost dopřát. Dobrou zprávou je, že na tuzemský trh toto víno importovala společnost k4wines (www.k4w.cz).

CIF24

Hodnocení: 96 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 29
Chuť vína (max. 44) – 43
Celkový dojem (max. 11) – 10
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?