Menu Zavřít

Nekonečná pokuta

19. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Škoda Holding vs. Inekon Group

WT100

PRAHA (foj) - Společnost Inekon Group musí svému tuzemskému konkurentovi, Škodě Transportation, zaplatit pokutu ve výši zhruba sto tisíc dolarů. Vrchní soud v Praze totiž koncem listopadu loňského roku uložil Inekonu zaplatit firmě Škoda Transportation dosud neuhrazenou část pohledávky ve výši 78 619 dolarů plus úroky z prodlení, které k 15. lednu dosáhly zhruba 26 tisíc dolarů. Rozsudek soudu je v tomto případě konečný, Inekon Group má po doručení rozsudku tři dny na zaplacení dlužné částky Škodě Transportation. Týdeník EURO má informace, že rozsudek Inekon obdrží počátkem tohoto týdne.
Rozsudek se vztahuje k dodávkám pěti tramvají pro americké město Portland, které vyrobila tehdejší Škoda Dopravní Technika, dnes Škoda Transportation. Společnost Inekon, která tramvaje do Ameriky prodala, totiž tvrdila, že je plzeňská firma dodala pozdě a část peněž odmítla Škodě uhradit s tím, že jde o sankci z prodlení dodávek.
Dceřiná firma Škody Holding, Škoda Transportation byla ve sporu s Inekonem u soudu úspěšná již poněkolikáté. Škoda zažalovala Inekon v souvislosti s dodávkou pěti tramvají pro Portland celkem o 367 400 dolarů, z toho soud před několika lety uložil Inekonu zaplatit zhruba 288 tisíc dolarů. Uvedenou částku na Inekonu v květnu 2003 vymohl až exekutor. Zbytek peněž, 78 tisíc dolarů, uložil soud Inekonu zaplatit loni v listopadu. Škoda zažalovala kvůli tramvajím Inekon ještě o dalších 672 tisíc dolarů, ten pak bez soudního projednávání částku zaplatil.

  • Našli jste v článku chybu?