Menu Zavřít

Nekonečná privatizace

26. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Thermal

CIF24

PRAHA (bor) - Už několikátý termín privatizace karlovarského hotelu Thermal nebude dodržen. Vítěze soutěže měla vláda schválit letos v červnu, místo toho ale kabinet prodloužil termín do března roku příštího. Fond národního majetku (FNM), který vlastní akcie společnosti Thermal-F, nemůže tendr na prodej hotelu ani vyhlásit. U pražského městského soudu jej totiž zažalovala společnost Jasmín. Na její žádost vydal soud před koncem července předběžné opatření, kterým fondu znemožnil nakládat s akciemi Thermal – F až do pravomocného rozhodnutí. FNM podal proti tomuto usnesení odvolání.
Firma Jasmín si nárokuje akcie hotelu na základě vítězství v soutěži na prodej Thermalu v roce 1993. Společnost tehdy nabídla 500 milionů korun, kupní cenu ale nezaplatila, proto fond od smlouvy odstoupil. Přesto zástupci společnosti Jasmín prodali hotel za 250 milionů korun firmě Helvetia House. Krajský soud v Plzni odsoudil v roce 2000 za podvodný prodej hotelu libanonského podnikatele Rida Moutayreka, spolumajitele Jasmínu, k pěti letům odnětí svobody. Jeho společník Tomáš Danda si vysloužil trest o dva roky vyšší. Agentura ČTK ale v loňském roce uvedla, že Vrchní soud vrátil kauzu k novému projednání.
Zájem o karlovarský hotel už v minulém roce potvrdily společnosti J&T, Penta, Cimex a developerská společnost Orco Property Group. Fond národního majetku si v rámci přípravy soutěže vymínil jako podmínku účasti v tendru zkušenosti s provozováním hotelových zařízení. Hlavními kritérii mají být výše nabídky a odpovídající podnikatelský záměr. FNM tvrdí, že součástí smlouvy s vítězem bude i povinnost zajistit v hotelu další konání Mezinárodního filmového festivalu.

  • Našli jste v článku chybu?