Menu Zavřít

Někrasov v Praze jednal s Topolánkem

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Ruský ropný gigant chce vstoupit na český trh

Představitelé ruského ropného gigantu Lukoil v čele s prvním viceprezidentem pro rafinerie a marketing Vladimirem Někrasovem navštívili v pondělí 11. prosince Prahu. Cílem jejich cesty byla schůzka s českým premiérem Mirkem Topolánkem, kterého seznámili se záměrem společnosti vstoupit na český trh. Týdeníku EURO to sdělil zástupce firmy Lukoil v České republice Dmitrij Romaněnko. „Byla to oficiální schůzka v Kramářově vile, na které čtyři představitelé Lukoilu informovali o svých podnikatelských záměrech,“ potvrdil týdeníku EURO premiér Mirek Topolánek.
„Nadnárodní ruská společnost Lukoil by ráda koupila aktiva podniku ConocoPhillips ve střední a západní Evropě. V rámci schůzky s premiérem Topolánkem došlo k představení společnosti Lukoil a nastínění základních parametrů akvizice a představ o jejím budoucím podnikání na území České republiky,“ dodal k návštěvě Romaněnko.
Kromě čtyř desítek čerpacích stanic značky Jet v Česku má Lukoil převzít všechny pumpy firmy ConocoPhillips v dalších pěti evropských zemích (na Slovensku, v Maďarsku, Belgii, Finsku a Polsku). „Akvizice maloobchodních sítí, celkem 383 pump, nám umožní zvýšit prodej benzinu a nafty o 1,4 milionu tun ročně,“ prohlásil viceprezident Lukoilu pro strategický rozvoj Leonid Fedun.
Lukoil v má České republice zálusk i na více než šestnáctiprocentní podíl ConocoPhillips v České rafinérské, avšak na něj mají ostatní akcionáři (Agip, Shell a Unipetrol) předkupní právo. ConocoPhillips letos v březnu zvýšila svůj majetkový podíl v Lukoilu na 17 procent. (il)

  • Našli jste v článku chybu?