Menu Zavřít

NĚMCI KE KORMIDLU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler

STUTTGART (Handelsblatt) – Automobilový kolos DaimlerChrysler hlásí změnu ve vedení. Šéf koncernu Jürgen Schremp se rozhodl nahradit prvního muže Chrysleru Američana Jamese Holdena členem představenstva společného podniku Dieterem Zetchem. Necelé dva roky po spojení obou partnerů by se tak nejvyšší řízení světového lídra na automobilovém trhu ocitlo zcela v německých rukou.

Schrempovo přání musí ještě posvětit mimořádné zasedání dozorčí rady, které se uskutečnilo až po uzávěrce tohoto čísla.

Důvod k radikálnímu kroku je prostý: červená čísla, do

nichž se americká divize zřítila ve třetím kvartále letošního roku (600 milionů eur proti loňskému zisku 1,2 miliardy). Holdenovi se rovněž dává za vinu, že musel v nedávné minulosti vícekrát korigovat své předpovědi a nehlásil špičkám společného podniku dočasné uzavírání některých amerických výroben.

Centrála ve Stuttgartu se k informacím, které uveřejnil Handelsblatt s odkazem na dobře informované zdroje, odmítla vyjádřit. Post Dietera Zetscheho, který zodpovídal za parket užitkových vozidel, by měl zaujmout kolega z představenstva Eckhard Cordes, dohlížející na resort strategického plánování.

Holden, který vede Chrysler necelý rok, by se stal po Thomasi Stallkampovi druhým americkým manažerem, jenž musel opustit křeslo v představenstvu po superfúzi „rovného s rovným . V jedenáctičlenném představenstvu by po Holdenově odchodu zůstali jen dva Američané. Před několika týdny dal navíc výpověď i vrchní designér Chrysleru Thomas Gale.

CIF24

Obchodníci v USA přijali spekulace o Zetscheho příchodu s rozpaky. Německá burza reagovala zprvu příznivě, akcie koncernu však vzápětí opět oslabily.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).