Menu Zavřít

Němci postavili nejvíce bytů za deset let, růst má pokračovat

15. 6. 2016
Autor: Petr Horký

Výstavba bytů v Německu prožívá boom. Experti se začínají obávat renesance panelových sídlišť.

Před deseti lety bylo v Německu naposledy postaveno tolik bytů jako v loňském roce. Podle údajů Spolkového statistického úřadu bylo dokončeno 248 tisíc bytů, o jedno procento více než v roce předchozím. Letos to má počet nových bytů ještě vzrůst. Unie stavebního průmyslu podle deníku Die Welt očekává, že se letos poprvé postaví 300 tisíc nových bytů.

Politici, lobbisti i experti jsou však výjimečně jednotní v názoru, že i to je málo. Barbara Hendricksová, šéfka ministerstva životního prostředí, pod nějž stavebnictví patří, předpokládá do roku 2020 výstavbu 350 až 400 tisíc nových bytů ročně, aby byla pokryta rostoucí poptávka. Na podporu výstavby má již připravena daňová privilegia v miliardové výši. Tento návrh je však v Bundestagu zatím u ledu.

Růst cen nájemního bydlení v letech 2007-2015 (v %)
Berlín 47
Frankfurt 21
Mnichov 36
Hamburk 30
Stuttgart 23
Hannover 30
Kolín 21
Lipsko 22

Pramen Die Welt

Stavební branže pro dosažení vyššího tempa výstavby doporučuje „sériové stavby“, tedy skládání obytných domů ze stavebnic. Snížilo by to náklady a učinilo byty dosažitelnými i pro chudší obyvatele. Kritici se však obávají návratu panelových sídlišť z dob NDR. Čtvrtí, jako je berlínská Marzahn, která byla po roce 1989 nákladně přestavěna. Podobné koncepce se ale v šedesátých letech nevyhnuly ani městům na druhé straně železné opony. Chorweiler v Kolíně nad Rýnem nebo Neuen Vahr v Brémách postupem času zmutovaly do center sociálního napětí.

EBF24

Nic takového nyní podle stavebních firem nehrozí. Sériovou výstavbou se prý již nerozumí opakování uniformních bloků do nekonečna, ale použití modulů, jako jsou sendvičové panely pro fasády, jejichž spasování je počítačem řízené.

Byty jsou v době nízkých úroků a rozkolísaných akciových trhů považovány za atraktivní investici. Přitom je nabídka nedostatečná. Často se uvádí číslo 1,7 milionu volných bytů, podle hlasů z realitního trhu však realita odpovídá 700 tisícům volných bytů v celém Německu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).