Menu Zavřít

Němci vymýšlí, co s přebytkem: Dejme 640 miliard Řekům, postavme byty uprchlíkům

20. 3. 2017
Autor: čtk

Novináři navrhují německému ministerstvu financí, co udělat s přebytkem rozpočtu. Rekordních 23,7 miliardy eur, což odpovídá 640 miliardám korun, by mohla německá vláda darovat Řekům nebo postavit sociální bydlení pro uprchlíky.

Novináři týdeníku Die Zeit sestavili seznam návrhů, jak by se dal použít rekordní přebytek německého rozpočtu. Německý stát loni vybral o 23,7 miliardy eur více, než spotřeboval. Což odpovídá asi polovině rozpočtu České republiky za rok 2016.

Jednou z variant by mohlo být velkorysé gesto vládě v Athénách. Ročně Řekové zaplatí jen na úrocích okolo jedné miliardy eur za půjčky, které jim poskytly země eurozóny.


Co s řeckým dluhem? Čtěte:

Varufakis radí Tsiprasovi: odepsat dluhy a odejít z eurozóny

 Janis Varufakis


Politici z předlužené země na jihu Evropy přitom rok co rok prosí Brusel, aby jim část dluhů věřitelé odpustili. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU platí za neústupného politika, který opakuje, že se musí splatit to, co si země půjčila. Podle týdeníku jeho chování připomíná film Na Hromnice o den více, kdy se člověk každé ráno probouzí do stejného dne a už ví, co jej během dne potká.

„Proč nepřevést nečekaně vysoký rozpočtový přebytek jednoduše do Athén,“ ptá se částečně s nadsázkou ekonomický novinář německého týdeníku Dietmar Lamparter. Jen s požadavkem, že Řekové zreformují svou ekonomiku a už nebudou žádat EU o další peníze.

Co by z toho měli samotní Němci? „Ze špatných Němců by se stali ti dobří,“ napsal. Němečtí turisté by měli nárok během dovolené na Korfu a Krétě na nejlepší místa u hotelových bazénů a vystrnadili by lakomé Angličany, ironicky dodal Lamparter.

Sociální byty pro uprchlíky

Další oblastí, kde by se v Německu hodila finanční injekce, je sociální bydlení. I když v nejsilnější evropské ekonomice panuje rekordně nízká nezaměstnanost, uprchlíci mají stále problém s tím, aby si našli dostupné vlastní bydlení. Rok 2017 je ideálním termínem, aby se začalo s masivní výstavbou levných bytů, kterou podpoří stát.

Necelých 24 miliard eur je správnou sumou, jak takový projekt rozhýbat. Podle týdeníku sociální byt už vždy zůstane sociálním bytem a stát zabrání vzniku uprchlických ghett uvnitř měst.

S chronickým navyšováním rozpočtu se potýká projekt berlínského letiště. Není jisté, kdy bude dokončeno, termíny se neustále posouvají. Stavba začala v roce 2006 a měla být dokončena v roce 2011. Podle posledních zpráv má být letiště otevřeno během roku 2018.

Pokud má být letiště vůbec někdy otevřeno, přebytek by vláda Angely Merkelové měla směřovat právě sem, zní další tip redaktorů Die Zeit.

CIF24

Miliardy eur by kabinet mohl rovněž využít ke zrovnoprávnění žen. Platy žen se k mužským protějškům blíží jen velice pomalu, současným tempem by to trvalo 50 let.

Další články:

Debata o platech manažerů: trojnásobek platu Merkelové musí stačit

Schäuble je proti krácení financí z EU kvůli přijímání uprchlíků


  • Našli jste v článku chybu?