Menu Zavřít

Německo zažívá největší stavební boom za 18 let

17. 3. 2017
Autor: Creative Commons, Ansgar Koreng

Německé stavební úřady loni zkolaudovaly nejvíc nových bytů za posledních 18 let. Vůbec největší nárůst připadá na zahušťující se městskou zástavbu. Výrazně přibývá rodinných domů s byty pro více rodin.

Němci loni zkolaudovali více než 375 tisíc nových bytů, což je o bezmála 22 procent více než v roce předchozím a nejvíc od roku 1999. Uvedl to Spolkový statistický úřad. Nejvíc bytů přibylo ve městech. Z rodinných domů se prosazují ty pro více rodin, na stavby tohoto druhu v Německu loni připadlo 173 tisíc nových bytů. Samostatných rodinných domů Němci postavili stejně jako v minulých letech.

Údaje ukazují na společenský trend posledních několika let, kdy se čím dál více mladých lidí stěhuje z venkova do velkoměst, aby tam studovali nebo pracovali. Totéž dělali i migranti, kteří v metropolích očekávají ty nejlepší příležitosti k integraci. Bytů ve městech v důsledku toho ubývá a nájmy rostou. Loni nárůst činil bezmála 5 procent. „Chce to čas, než se nabídka bytů v novostavbách srovná s poptávkou. Vývoj nájmů se pak uklidní,“ popsal deníku Süddeutsche Zeitung Harald Herrmann, šéf Spolkového institutu pro výzkum stavebnictví, měst a územní rozvoj.

 Stavební boom v Německu loni táhly novostavby pro více rodin. Soukromé rodinné domy stagnují Stavební boom v Německu připadá především na domy pro více rodin (tmavá křivka). Výstavba privátních rodinných domů (světlá křivka) stagnovala

Z kolaudační statistiky vyplývá i to, že se městská zástavba bude dále zahušťovat. Úřady loni zkolaudovaly více než 52 tisíc nových bytů ve stávajících domech, což odpovídá meziročnímu nárůstu bezmála 29 procent. Do této kategorie spadají přístavby, nástavby, přestavby i (půdní) vestavby. Tak vznikají nové byty bez toho, aby majitelé museli zabírat drahé pozemky.

Nájmy však navzdory stavebnímu boomu zůstanou ve městech vysoké, neboť novostavby se zejména kvůli přísným nárokům na energetickou náročnost budov prodražují. Dalším faktorem je velká poptávka po stavebních pozemcích a s tím spojený růst jejich cen. Nájemník, který se loni nastěhoval do bytu v novostavbě, platil v Mnichově bez příslušenství v průměru bezmála 18 eur (473 Kč) za metr čtvereční, průměr nabídky bytů všeho stáří je však o dvě eura nižší. Stejný rozdíl Institut zaznamenal i ve Stuttgartu a dalších městech.

WT100

Nájemné roste i jako nepřímý důsledek toho, že téměř polovina nových bytů loni stejně jako v roce předchozím byla v osobním vlastnictví. Developeři nové byty prodávají za stále vyšší ceny i díky minimálním úrokům hypotečních úvěrů. Jak jednotlivci, tak i velcí investoři vkládají své prostředky z nedostatku jiných příležitostí právě do nemovitostí. Vysokou pořizovací cenu kupci následně kompenzují odpovídajícím nájemným.

Dále čtěte:

Oživení se nekoná. Stavebnictví v lednu kleslo o 0,2 procenta

Svéráz Putinovy ekonomiky. Chod udržují migranti

Velká stavební pranice: stavaři v čele s Hochtiefem chtějí po vládě změny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).