Menu Zavřít

Německý Tristan a česká Izolda

10. 5. 2002
Autor: Euro.cz

RWE Gas by měl za tuzemské plynárenství zaplatit do 17. května

Stejnou vášní jako Tristan toužil po Izoldě, s níž se nakonec spojil, toužil i německý koncern RWE po českém plynárenství, se kterým splyne co nevidět. Zřejmě proto dali Němci projektu na integraci Transgasu a osmi regionálních distribučních společností romantický název Tristan. Koupi Transgasu považují za průlom do nového věku a touto akvizicí se skupina RWE Gas prý zařadí do ligy evropských šampionů v oblasti dodavatelů plynu.
RWE Gas se chová velkoryse. Týdeník EURO získal informace, že se neodvolá proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože co nejdříve hodlá zaplatit státu za Transgas a podíly v osmi distribučních společnostech 4,1 miliardy eur. Završení transakce, takzvaný closing, tedy hlavně platba a převedení akcií na nového vlastníka, by se mělo uskutečnit do 17. května, ale možná i dříve. Vyplývá to z informací týdeníku EURO.
Tento týden se má rovněž rozhodnout o personálních změnách v orgánech Transgasu a osmi distribučních společnostech. V Transgasu bude jmenována nová dozorčí rada a představenstvo. Týdeník EURO má informace, že předsedou obou orgánů se má stát manažer RWE Gas. Výkonným ředitelem bude český manažer. Takové tandemové vedení je naplánováno i v osmi distribučních podnicích, v nichž budou tento týden jmenována pouze představenstva. Volby dozorčích rad se budou konat až později na valných hromadách.

V jaké měně bude platba?

Rozhodování o tom, v jaké měně zaplatí společnost RWE Gas částku 4,1 miliardy eur, je plně v kompetenci české vlády. „RWE je vůči české straně naprosto vstřícná. S ohledem na velikost částky vyjde plně vstříc české vládě. Ona musí rozhodnout, jaká bude forma a složení platby, zda půjde o eura či o koruny,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO ředitel českého zastoupení RWE AG Vladimír Vurm ještě před rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Motor integrace.

Po closingu počítá projekt Tristan zejména s úzkou spoluprácí dvou manažerských skupin: desetičlenného centrálního týmu a projektové kanceláře, která bude působit hlavně v Praze. Centrální tým, kterému bude šéfovat člen představenstva RWE AG Richard R. Klein, bude mít na starosti tok informací v rámci nejvyššího vedení, zajištění celkového úspěchu a rozhodování o klíčových otázkách. Pražský, který by měl řídit člen představenstva RWE Gas Klaus Homann, bude sledovat a dohlížet na práci všech subtýmů, zpracovávat výsledky pro centrálu a řídit hlavní plán. Dva subtýmy mají plnit denní úkoly a budou vlastně motorem integrace.
RWE má představu, že předsedové a výkonní ředitelé Transgasu a distribuček se budou setkávat jednou za měsíc. Při setkáních se budou projednávat klíčové obchodní záležitosti a předsedat jim bude Klaus Homann. Většinu poradenských služeb při integraci bude zajišťovat renomovaná společnost McKinsey. Plán RWE Gas na vybudování nového integrovaného plynárenského podniku v České republice má být dokončen zhruba koncem letošního roku.

Tři podmínky.

Uskutečnění projektu Tristan však trochu zabrzdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vedený Josefem Bednářem. Výsledek svého šetření, které začalo 5. února, nevydal v polovině března (jak Němci předpokládali), ale až 2. května. Antimonopolní úřad spojení RWE Gas s Transgasem a osmi distribučními společnostmi nakonec povolil (EURO 18/2002), avšak s třemi menšími podmínkami (viz box), které by RWE Gas měl akceptovat.

Bednářovy podmínky (tři omezení ÚOHS z 2. května 2002)

EBF24

 RWE Gas nesmí bez souhlasu ÚOHS přímo či nepřímo zvýšit současný společný procentní podíl společností Jihomoravská plynárenská (25 procent akcií) a Transgas (21,5 procenta akcií) na základním kapitálu firmy Moravské naftové doly. RWE Gas nesmí ani při zachování současného společného procentního podílu společností Jihomoravská plynárenská a Transgas na základním kapitálu získat jakýmkoli způsobem přímou či nepřímou kontrolu nad podnikem Moravské naftové doly;
 RWE Gas nesmí blokovat rozhodnutí společnosti Moravské naftové doly o záměrech, které budou mít zjevně konkurenční charakter vůči RWE Gas, s výjimkou případů, které by při objektivním posouzení vedly k poškození Moravských naftových dolů nebo jejích akcionářů;
 RWE Gas nesmí bez souhlasu ÚOHS přímo či prostřednictvím svých dceřiných společností jakékoliv úrovně nabývat podíly v elektroenergetických distribučních a teplárenských distribučních společnostech nebo budovat nové elektroenergetické distribuční a teplárenské distribuční společnosti v České republice do doby ukončení privatizace elektroenergetiky, nejdéle však po dobu pěti let.

Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).