Menu Zavřít

Nemoc zvaná golfová

30. 8. 2004
Autor: Euro.cz

PRVNÍ ODPAL S T-MOBILE "Golf je hra, ve které leží míček o průměru jeden a půl palce na kouli o průměru osm tisíc mil. Cílem je pak trefit ten menší míček, nikoli naopak." (John Cunningham)

PRVNÍ ODPAL S T-MOBILE „Golf je hra, ve které leží míček o průměru jeden a půl palce na kouli o průměru osm tisíc mil. Cílem je pak trefit ten menší míček, nikoli naopak.“ (John Cunningham) Hned na úvod prozradím jednu užitečnou radu. N ezačínejte hrát golf bez trenéra. I když možná zaslechnete, že golfový švih je tak jednoduchý, že ho zvládne i osmileté dítě! Zní to nadějně a můžete tomu stoprocentně věřit. Ovšem pouze do chvíle, než vezmete do ruky golfovou hůl. Pak už můžete jenom litovat, nadávat a proklínat sami sebe, proč jste s golfem nezačali dřív. Ale ať začnete kdykoliv, chyby, které si zafixujete hned na začátku vlastním experimentováním nebo prostřednictvím rad golfových kamarádů, je nadlidské v budoucnu odstraňovat. Trenér vás nebude nutit do svého stylu hry, ale podle vašich sportovních schopností, věku, nátury i ambicí zvolí takový způsob výuky, který by vám měl sednout. Navíc vám poradí i vhodné hole. Hlavně nedělejte to, co jsem před několika lety provedla v návalu začátečnické euforie. Probírala jsem golfové vybavení s každým, u koho jsem jen zahlédla golfovou hůl, až jsem nakonec vyrazila do golfového shopu s dlouhatánským seznamem. Tam mě jemně upozornili, že smím mít v golfovém bagu maximálně čtrnáct holí. Bezradně jsem se odplížila, tuším, že s jedním golfovým froté ručníkem a s pocitem, že se ten golf nikdy nenaučím, když nedokážu ani nakoupit vybavení. ZELENÁ BERE, MODRÁ NĚKDY

Pokud chcete hrát golf, na většině golfových hřištích u nás k tomu potřebujete zelenou kartu. Je to jakýsi golfový řidičák, který vám po absolvování zkoušky vystaví golfový trenér. Zkouška se skládá ze dvou částí. Teoretická obsahuje test z pravidel a golfové etikety, při praktické musíte obejít s trenérem část golfového hřiště a předvést svou hru, která je hodnocena na jednotlivých jamkách určitým počtem bodů. Dneska už jsou i u nás public hřiště - veřejná golfová hřiště, kam vás pustí i bez zelené karty. Někde požadují jen takzvanou modrou kartu. To je krátká instruktáž před hrou, která má zajistit, abyste neublížili sobě, ostatním hráčům ani hřišti. Bez zelené karty můžete hrát tedy jen na veřejných hřištích, nemůžete si uhrát handicap (číslo, které vyjadřuje výkonnost hráče), nemůžete ho zlepšovat, což je hnacím motorem většiny golfistů, ani hrát turnaje. Pokud si přece jen chcete zkoušet golf sami, pokuste se vyvarovat nejčastější začátečnické chybě. Nesnažte se bezmyšlenkovitě odpálit co nejvíce míčků. Zpomalte a začněte nad švihem přemýšlet. Dejte si třeba dvacet balonů, chvíli si odpočiňte, řekněte si, proč vám to létalo doprava nebo doleva, proč najednou netrefujete míč. A teprve potom pokračujte dál.

CIF24

GOLFOVÝ MAGNET - DLOUHÁ HRA Všichni golfoví trenéři vám řeknou, že krátká hra tvoří až sedmdesát procent hry, a proto by se na ni měli zaměřit hlavně začátečníci. To všichni samozřejmě chápeme, ale touha zahrát co nejdál, je. Je, trenéři prominou, prostě silnější. Ten neopakovatelný pocit, když vaše tělo tak zvláštně prolne prostorem a míček letí vstříc nekonečnu. To je pocit, který vás přinutí stát na odpališti a hrát stovky a stovky balonů, dokud se stejná rána znovu nevrátí. A ti nevědomí pak chodí kolem a kroutí hlavami: Podívej se na ty magory, jak tam stojí a buší do míče, to musí být nuda. Ani omylem. Mezi oním bušením totiž pochopíte další ze základních nepsaných golfových pravidel: Čím delší míč chceš zahrát, tím je kratší. Takže si nejprve řekněme něco o dlouhé hře. Důležité je oslovení míče. Tak se v golfu nazývá příprava na úder. Je to držení hole, zaujmutí postoje a pozice míče. Je dobré vytvořit si své vlastní postupy, své rituály. Pomůže vám to při koncentraci na hru. Golfovou hůl nemůžete držet, jak vás napadne, ale jedním ze tří možných způsobů. Kdo drží hůl nesprávně, má potíže nejen se směrem odehraných míčů, ale i s délkou ran. Nemůžete pak holí švihat, pohyb je silový, což není žádoucí. Proto onen slogan o jednoduchosti a osmiletém dítěti. Dětem jde prostě golfový švih líp, protože nemají tolik síly jako dospěláci. Je důležité pracovat s celým tělem, nevyužívat jen síly paží a rukou. Rozhodující vliv na získání energie má právě rotace těla. GOLFOVÁ ŘEHOLE - KRÁTKÁ HRA

A jsme u dalšího z nepsaných golfových pravidel: Čím kratší ránu chceš zahrát, tím je delší. Zatímco dlouhá rána je „jedna“, krátkých je hned „několik“. Přihrávky zvané chip a pitch, patování - hra na jamkovišti a hra z bunkeru - pískové překážky. Za technicky nejjednodušší je považován chip. Smyslem tohoto úderu je přihrát míč, který leží v blízkosti jamkoviště, co nejpřesněji k jamce. U chipu je letová dráha míče nízká, necháváme ho rolovat - dobíhat. Čipování je laskavý úder. I když pokazíte, co se dá, většinou se míček přece jen dokulí někam na green a nezmizí v nenávratnu. Zatímco u čipování si můžeme lámat hlavu, kterou hůl použijeme, s patováním je to po této stránce velmi jednoduché - vezmeme putter. Používá se většinou na jamkovišti, případně v jeho blízkosti. Začátečníci dělají jednu velikánskou chybu, že patování většinou podceňují a nevěnují mu takovou pozornost jako nácviku švihu. A aby si to nějak omluvili, koluje v golfu další mýtus, patování se nedá naučit. Je prý to dar, který člověk buď má, anebo nemá. Nevěřte mýtům a trénujte. V golfu je to jako na houpačce. Jakmile máte dojem, že už opravdu víte, o čem golf je a hra vám fantasticky jde, přinesete (zahrajete) příště takový výsledek, že je vaše sebevědomí rovné nule. A vůbec nezáleží, jestli golf hrajete rok nebo čtvrt století. Ta nemoc má svůj název: prasení. Je to golfová nemoc, která zákeřně přepadává všechny golfisty a mění jejich hru ve šrot (viz slangový golfový slovník v knize Klíč k českým golfovým hřištím). Postižený golfista se zoufale plazí za svým trenérem a čeká radu, která ho okamžitě a navždy spasí. Profesionální golfový trenér Jiří Seifert v těchto chvílích s oblibou říká: Trénujte rovnoměrně. Když je správná technika, všechno ostatní přijde časem samo od sebe. Ale už nedodává, že jen do chvíle, než znovu chytnete nejstrašlivější nemoc golfového lidstva. Seriál Profitu První odpal s T-Mobilem je rozdělen do čtyř částí. 16. srpna: Na golfu se lámou charaktery. Golf může hrát každý z vás, je však svázán mnoha mýty a polopravdami. 23. srpna: Hraj golf a poznáš nejen sám sebe. Golf je hra gentlemanů duchem. 6. září: Pohádka tisíckrát stejného hřiště. S golfovým hřištěm je to stejné jako s první láskou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).