Menu Zavřít

Není generál jako Generál

22. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Vyškovský pivovar

V nenápadném moravském městečku Vyškov to rozhodně platí. Vysokoškolská studia tu absolvoval nejeden budoucí generál naší armády, ale Generály plné řízu v hnědé uniformě se zlatozelenkavými výložkami tu potkáte jen několikrát do roka. Čtrnáctistupňový pivní speciál místního pivovaru zde totiž vaří posledních pět let jen pro sváteční dny vánoční a velikonoční.
Tradice vaření piva ve Vyškově sahá až do středověku. Biskup Tas z Boskovic obnovil roku 1460 vyškovským měšťanům várečné právo zaniklé v husitských bojích. Várečné právo bylo opětovně městu Vyškovu písemně potvrzeno v letech 1498 a 1588. Dnešní pivovar byl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna dostavěn roku 1680, olomoucké biskupství jej vedlo do října 1855. Poté pivovar až do konce roku 1945 provozovali různí nájemci, již v roce 1908 zde byl instalován první plnící aparát na stáčení piva do lahví. S rokem 1948 přišlo znárodnění, nyní je pivovar součástí Jihomoravských pivovarů.
V současnosti produkuje pivovar necelých sedmdesát tisíc hektolitrů při maximální kapacitě 110 tisíc hektolitrů za rok. Na poměry českého pivovarnictví celkem rozsáhlá nabídka zahrnuje jak piva nízkostupňová - značky Atlet (8°) a Desítka - tak klasickou jedenáctku (Džbán) a dvanáctku (Březňák). Tmavé pivo zastupuje symbol zimního ptactva Havran (11°) a horní hranici produkce uzavírá již zmiňovaný Generál (14°), nabízený jen několikrát v roce. Vyškovský pivovar odebírá vodu z městského řadu, používá granulovaný chmel a slad z vlastní sladovny v Záhlinicích.
Většina produkce se prodá „kolem komína“. Pokud ale vyrazíte na Grand Prix do Brna nebo na Invex, vyšetřete si půlden na návštěvu pivovarské restaurace v areálu pivovaru. Je to jen půlhodina cesty po dálnici D1 směr Olomouc a ten pivní zážitek stojí za to. Jak chutnají (Škála hodnocení: 1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné) Generál Slabě nasládlá vůně k typu vícestupňových piv patří. Též plnost, která částečně zakrývá počáteční vjem hořkosti. Hořkost je drsnější, ulpívajícího charakteru.
celkové hodnocení: 3

Havran Vynikající vizuální vjem – počínaje bohatou hustou, lehce nahnědlou pěnou přes tmavou barvu ebenového dřeva. Vůně je kávově karamelová. Hořkost nízkou intenzitou odpovídá kategorii tmavého piva. Malá výtka: plnost těla ne úplně zapadá do kategorie tmavých jedenáctek, což způsobuje absence sladkosti. Karamelová příchuť je patrná a příjemná.
celkové hodnocení: 3

bitcoin_skoleni

Džbán Odpovídá českému typu piva. Plnost těla koresponduje se stupňovitostí, celkový vjem je velice příznivý. Menší výtka: lehce oxidační a kvasničná vůně.
celkové hodnocení: 3-4

Řezák Senzoricky bez nedostatků, nicméně chuť, barva a vůně nejsou úplně v souladu, neharmonizují. Stále se ale jedná o dobře pitelné pivo.
celkové hodnocení: 5

  • Našli jste v článku chybu?